Сн: Акушер Агнеса Мантарова има професионален празник и имен ден днес.

На днешния 21 януари православната църква почита св. преподобни Максим Изповедник, св. мъченик Неофит от Витиния, св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

Св. Максим Изповедник е един от авторитетните православни църковни отци. Роден е в богато и уважавано семейство. Водил е усилена борба срещу навлизащата монотелитска ерес, според която християнството не било богочовешка религия. Отказал се от длъжността си на секретар на императора, светецът се оттеглил в света обител и се съсредоточил върху философията. В знак на почит го провъзгласили за игумен, но светецът отказал и предпочел уединението. След този период се отправил към Африка, за да се бори с езичеството. Красноречието и доводите му го направили нежелан за владетелите и впоследствие бил съден в Цариград като държавен изменник, след което изпратен на заточение в Тракия. След години отново бил подложен на изтезания, за да не може повече да пази и проповядва вярата си. Същата съдба сполетяла и свети Анастасий. Двамата били изпратени на заточение.

На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден 

Той е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува повсеместно. А бабата отдавна се разграничава от познатия образ на забрадена, възрастна отрудена домакиня. Съвременната баба е млада, модерна, работеща и независима жена. Сред по-известните членовете на КГБ (клуба на готините баби) в Пазарджик са директорът на РЗИ д-р Фани Петрова, гласът на здравната инспекция – Таня Чомакова, общинският специалист от Дирекция „Строителство, транспорт и околна среда“ – Цветанка Пунтева. Най-тачен е този празник във Велинград, където днес ще наричат новородените през миналата година деца. В Стрелча също днес ще орисват последното за миналата година родено бебе и първото за 2019-та.