Уникална находка за историята на пазарджишкия футбол бе открита вчера в Народната библиотека “Свети свети Кирил и Методий” в град София, съобщи Александър Алексиев, един от най-запалените фенове на Хебър и създател на фен страницата – hebarfc.com

Уставът на Бенковски е утвърден 3 години след основаването на клуба

Първият устав на спортен клуб “Георги Бенковски” Татар Пазарджик от квартал Чиксалън към читалище “Свети Константин”, основан на 15 март 1921 година, съдържа 18 страници и дава ценна информация за клуба.

Това е третият клуб в Пазарджик след Ботев (1918) и Левски (1919) и втори по значимост след Ботев по успехи в периода преди 1945 година.

Още неукрепнал като клуб, той изживява период на пасивност от 25 декември 1922 г. до 10 май 1923 г. Подновен е на 11 юни 1923 г. с устав, утвърден от Министерството на вътрешните работи и народното здраве на 3 декември 1924 г., който може да свалите на компютъра си от връзка в края на статията като част от иницитивите на сайта по случай 100 години футбол в Пазарджик.

Спортният клуб “Георги Бенковски” се основава към читалище “Свети Константин”. В първия тим на Бенковски играят Георги Николчев, Венко Гиздов, Петър Кузев, Никола Ангелов, Борис Велев – Елката, Асен Генов, Христо Спасов – Пищола, Атанас Итов – Чиряша. По-късно членове на клуба стават Михаил Минков, Димо Димов (преминал по-късно в Левски), Борис Делчев, Жан Паунчев, Никола Терзийски, Стоян Велчев и др. Това е клубът от северозападен Пазарджик. Играят в жълто и черно. Клубът спира съществуването си от 1927 г. до 15 август 1930 г., когато отново е възобновен. На 2 юни 1945 г. се обединява със Славия под името Септемврий.

Това е единственият запазен засега устав на пазарджишки спортен клуб от периода до 1945 година.

От него научаваме още ценна информация като печата, клубните цветове, екипи, емблема и монограм, които се различават от познатата ни от 1935 година емблема с формата на сърце и с буквите “Г” и “Б”, взета от фланелките на играчите на една снимка. В близките дни ще направим всичко възможно да възстановим първата емблема на клуба, която заедно с наскоро откритата емблема на Ботев от 1935 година, ще заеме своето място в историята на клуба и в книгата на Александър Алексиев “От Ботев до Хебър – 100 години футбол в Пазарджик”.

Доста от големите градове с традиции във футбола, като Стара Загора и Русе, нямат намерен устав от периода преди 1945 година, което прави находката на този устав на спортен клуб “Бенковски” още по-ценна и в национален мащаб.

Както обещахме целия сканиран устав може да свалите в pdf формат от този линк.