Ръководството на БЗНС – Пазарджик поднесе цветя на паметника на жертвитте на комунизма в областния град, съобщи председателят Димитър Петков. „За нас е дълг да се поклоним на платилите нечовешка цена за вярата си в по-добра България и за стремежа им да видят България свободна от комунизъм“, заяви областният председател на партията Димитър Петков.“Не сме предвидили организирано поклонение, просто подсещаме хората, че могат да оставят по едно цвете в името на каузата.“

Цветя пред паметника оставиха и представителите на ГЕРБ – Пазарджик.

1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Тази година се навършват 74 години от първите присъди на т. нар. Народен съд. 1 февруари 1945 г. е денят, в който посрещат смъртта регенти, депутати, офицери, министри, общественици, жертви на първи състав на Народния съд.

На 1 февруари 1945 г. Народният съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени на същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса. Според доклад на Държавна сигурност за девет месеца в страната са изселени 28 131 души и хиляди са убити. Припомняме, че Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).