Столичната дирекция на вътрешните работи публикува запис на действителен разговор от опит за телефонна измама.

От столичната полиция предупреждават, че продължават опитите на телефонните измамници по всякакъв начин да въвеждат в заблуждение, представяйки се за служители на МВР.

От записа се чува как мъжки глас се представя като „полицай Емил Николов Георгиев от Второ РПУ“ в телефонен разговор с възрастна жена. Уж загрижен я пита дали е ставала жертва на телефонни измамници. Жената отговаря, че са се опитвали да я лъжат. Тогава „съвестният униформен“ й казва, че са задържани мъж и жена, в които е намерен телефонният й номер. Те били признали, че тя е нарочена за жертва.

Междувременно измамникът разпитва внимателно дали се обажда в частен дом. Пита жената гледала ли е рано сутринта новините. След отрицателен отговор, обяснява, че точно там говорили полицаите за поредната измамена. Нея пък я нападнали в дома ѝ, отрязали ѝ пръсти, сега лежала и „беряла душа“ в болница. Та затова полицията била загрижена и се обаждала лично на възрастните хора.

Жената на телефона не е от лесните плячки и благодари на мъжа, но го уверява, че тя не би се хванала на такава измама. Отсреща ѝ диктуват номер 02 112, който бил на Криминална полиция.“

СДВР напомня отново, че единният спешен европейски номер е САМО 112! Той се избира без НИКАКВИ цифри или кодове пред него! Ако Ви заплашват с физическо насилие запазете спокойствие! Веднага се обадете на тел. 112, потърсете помощ от близки или съседи и отидете в най-близкото районно управление на МВР!„, категорични са от Столичната дирекция на полицията.