Ана ГРОЙС, PZdnes.com

Еврошампионката и световна вицешампионка по бокс за жени Стойка Петрова ще разговаря в сряда с възпитаниците на Спортното училище в Пазарджик. Спортист №5 на България за 2018-та година пристига в града ни по покана на олимпийската медалистка по художествена гимнастика и почетен гражданин на Пазарджик Ренета Камберова.

Припомняме, че преди около година и половина, когато Рени оглави Сдружението „Пазарджик спортува“ и официално стана лицето на спорта в града ни тя обяви, че ще работи за това, масовият спорт да стане достъпен до всички, а сред идеите за популяризирането му сред подрастващите се включват и покани към известни спортисти. Така по инициатива на Рени успешната ни състезателка по бокс ще вдъхновява младите надежди от спортното училище. 34 годишната Стойка Петрова е родена и отраства в Добрич, в момента живее и тренира в Русе.

Тя стана европейска шампионка по бокс в категория до 51 килограма на първенството в Букурещ. Тя е и първата българска боксьорка, участвала на Олимпиада. На Игрите в Лондон Петрова стигна до 1/4-финалите. През есента на миналата година Петрова спечели сребърен медал на Световното първенство по бокс за жени в Индия, а в края на годината зае петото място в анкетата за „Спортист на годината“.

След церемонията на Арена „Армеец“ Петрова заяви, че изпраща годината със смесени чувства, тъй като е разочарована от среброто на световното. „Имам планове за драстична промяна. Смяната ще бъде в личен план, тъй като ще се отдам повече на семейството и ще прекратя състезателната си дейност. Ще се отдам на треньорството. Близо е 2020-а, когато е олимпиадата, а аз ще бъда до състезателите, за да ги подкрепям.“, каза още световната вицешампионка.