Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимата екс шефка на Пловдивската лаборатория и съучастникът й са подменяли алкохолни проби и на шофьори от Пазарджик.
Йорданка Д. на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 5000 лева, защото е вършила престъпленията в качеството си на ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД,, а подсъдимият Вълко З. на две години и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева, съобщиха от Апелативната прокуратура.Двамата са признати за виновни в това, че в периода от юни до септември 2017 г. в град Раковски, в село Мокрище, област Пазарджик, на територията на община Септември – между селата Ветрен и Братаница, област Пазарджик, в град Хасково, в град Чепеларе, град Асеновград, в село Крумово, област Пловдив, в град Пловдив, в съучастие помежду си, подсъдимата Йорданка В., като извършител, в качеството си на длъжностно лице – ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ при УМБАЛ „Пловдив“ АД, а подсъдимият Вълко З., като подбудител и помагач – умишлено е склонил и улеснил подсъдимата Йорданка Д. да поиска и приеме дар, който не й се следва, за това, че като длъжностно лице, в кръга на службата си, е съставила официален документ – протоколи за химическо изследване, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани тези документи пред надлежни органи на властта като доказателства: престъпление по чл. 301 ал.3 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1, вр. ал. 3 от НК за Йорданка Д., и чл. 301 ал.3 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 3 и ал. 4 вр. ал.1 вр. чл. 26 ал.1 вр. ал. 3 от НК – за подсъдимия Вълко З.Освен това Йорданка З. е призната за виновна и в това, че през същия период в Пловдив, като длъжностно лице в кръга на службата си е съставила протоколи за кръвни проби, в които е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани пред сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Пловдив като доказателства за тези обстоятелства – престъпление по чл. 311 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, за което на подсъдимата е наложено наказание от една година лишаване от свобода. За двете деяния, извършени от Йорданка Д., е наложено едно общо най-тежко наказание от три години лишаване от свобода, към което е присъединено и наказанието глоба в размер на пет хиляди лева.

По отношение на подсъдимия Вълко З. съдът е постановил да изтърпи изцяло и отделно наказание от една година лишаване от свобода, наложено му от Районен съд – Пазарджик през март 2017 г., чието изпълнение е било отложено по реда на условното осъждане. Подсъдимите ще следва да изтърпят наложените наказания ефективно, като за подсъдимата Йорданка Д. е определен първоначален общ режим, а за подсъдимия Вълко З. първоначален строг режим.

Освен това подсъдимата Йорданка Д. е лишена от правото да заема длъжността ръководител на „Специализирана химическа лаборатория“ за срок от четири години. Тя е осъдена и да заплати сумата в размер на 4400 лева, представляващи равностойността на неправомерно получените парични средства. Присъдата не е окончателна и подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.