Първото Coworking space office Viliss / Споделено офис работно пространство в Пазарджик бе открито снощи с водосвет. То се намира на бул. България № 57, Бизнес център АК, офис 301-302. Споделеното работно пространство е място, офис, в който всеки със свободна професия, втора работа или малък бизнес може да наеме бюро за ден, седмица, месец или година, или за колкото време му е необходимо. Пространството е подходящо за бизнес – срещи, семинари, лекции, образователни инициативи, творчески работилници, културни мероприятия, коктейли и партита.

Сред гостите на откриването бяха и хора, които имат опит с ползването на подобни споделени работни места не само у нас, но и в чужбина. Вече сме ви разказвали за дигиталните номади – Ангел и Диана. Ето какво споделиха те –  сoworking space у нас са били открити в София, още преди пет години. Местата са популярни още и като „крава или крал“, което е заигравка със самата дума сoworking, сo означава заедно, а working е работа. Написано по друг начин сow or king  се превръща в крава или крал.

08вили-ангел-диди

Повечето от местата в подобни пространства са между осем и десет. Помещението предлага мощен интернет, както и условия за работа в екип. В много случаи  сoworking се ползват от фирми, които идват от друг град, имат проект с определено времетраене и вместо да наемат офис, предпочитат за плащат за споделено работно място. В някои от центровете има етажирани зали, които помагат за по-доброто провеждане на презентации.

Освен, че можеш да наемеш празно бюро, в някои от софийските центрове можеш да вземеш и компютър под наем. Цените в София за едномесечен наем варират от 200 до 600 лв. за едно работно място, а достъпът до него е 24 часов.

Обикновено веднъж в месеца споделените работни места са безплатни, като това се прави с цел популяризиране на  сoworking space.

В Германия и Белгия местата са организирани по подобен начин, а както и в София там се предлага по едно безплатно кафе и достъп до минерална вода. Обикновено в тамошните коуъркинг места ще намерите бюро за работа, бърз интернет и възможност да си избирате дали да наемете едно и също работно място за целия ви период на престой или да плащате за различни места в залата, като това се отразява и на цената.

Най-екзотичното подобно място, което са посещавали двамата фрийлансъри се намира на остров Бали. Тъй като доставката на интернет там е доста по-скъпа от тази на континента, тяхното споделено работно място плащало 1000 долара на месец, за да осигури необходимата мощност на интернет. Плащали са за часове, като това струва от 100 до 200 долара на човек за месец.

И ако в Европа посетителите на сoworking space са предимно програмисти, на остров Бали те са всякакви – блогъри, влогъри, дизайнери, търговци на криптовалути, преподаватели по лайфкоучинг и много други. Това превръща мястото в особено интересна общност, като всеки ден по двама от ползвателите на споделеното работно място имат шанса да разказват на останалите, с какво се занимават и как развиват своите бизнес проекти. Кафето и водата са безплатни, а ако си гладен могат да ти спретнат сандвич или да ти поръчат европейска храна. И тъй като климатът на Бали е топъл и влажен, по – скъпите работни места са били в помещение с климатик.

08вили1 08вили2 08вили3 08вили4 08вили5 08вили6