Много местни жители и гости отбелязаха днес традиционния за Виноградец Ден на лозаря и винаря Трифон Зарезан.

Заради работния ден на 14-ти февруари кметицата на селото Елинка Благова организира тържеството днес преди обяд на централния площад във Виноградец. Общо 1500 лозари и винари обработват 5000 дка плодородна земя в землището на селото и всяка година на Трифон Зарезан представят своята реколта. Сред гостите на празника бяха кметът на Общината Марин Рачев, народният представител от Септемврийско Даниела Малешкова, председателят на Общинския съвет – Септември Кирил Тодорин, колегите му Атанас Узунов, Стефан Малинов и Петьо Кънчев, секретарят на администрацията Нина Вардина, Ангел Бончев, кметовете на съседните на Виноградец села – Иван Каменарски (Карабунар) и Христина Венчева (Бошуля). 

Приветствия по повод празника направиха Елинка Благова, Марин Рачев и народният ни представител Даниела Малешкова.
По-късно от центъра на селото празничното шествие се отправи към местността „Бустанала“, където беше извършен традиционният ритуал „зарязване“. 

Там водосвет за здраве и богата реколта отслужи отец Димитър от местния храм „Св. Архангел Михаил“. По идея на кметството и местната земеделска кооперация „Виноградец“ всяка година в седмицата преди празника се организира дегустация на вина от технолози и винопроизводители. По-късно на площада в селото по традиция ще се връчат и наградите на отличените винари в трите категории „Бяло вино“, „Червено сортово вино“ и „Червено купажно вино“.

09виноградец09виноградец1