* Храмът „Св.Харалампий“ в Септември отбелязва своя разник

На днешната дата своя имен ден празнуват всички, които носят имената: Харалампи, Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Валентин, Валентина, Вальо и Валя.

 На днешния ден православната църква почита св. Харалампий – християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести. На днешния празник, жените месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е покровител на пчеларите, затова и днешният ден е празник на пчеларите и на пчелите. Традицията повелява в църквата да се занесе мед за освещаване, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед придобива лековити сили и се пази за специални случаи. Ако някой се разболее, той трябва да вкуси от него, за да оздравее бързо. В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден и Чуминден. Според поверието, за да се предпазят от лоши болести, жените не трябва да работят на този ден, освен да омесят питката и да я занесат в храма за освещаване. На днешния ден своя храмов празник отбелязват и жителите на град Септември.

Църквата „Свети Харалампий“ в града има интересна история. По време на турското робство в района живели двама комити, които отмъщавали на турците за извършените от тях злини. В края на живота си решителните българи поискали да построят църква. Единият дарил земята, а другият пари за храма. Необходимо било обаче да се вземе и разрешение от местния турски бей. Когато отишли при него – той отказал. След време трябвало да се роди поредното дете на бея. От цяла дузина деца обаче всичките били женски, а той копнеел за наследник. Когато дошъл денят беят извикал съпругата на единия от комитите, която трябвало да акушира на родилката. Тя се казвала Неделя и първа съобщила на бея добрата новина, че има момче. Доволен, че съдбата го дарила с мъжки наследник беят й обещал да изпълни всяко нейно желание.

Подучена от мъжа си Неделя поискала да даде разрешение да се построи църквата. Така бил построен  храм „Свети Харалампий“, който е осветен през 1871 година. На 10 февруари се почита също и св. Валентина, за която се знае само, че е живяла през 4-и век в околностите на гр. Кесария, близо до Палестина. Когато я карат да принесе жертва на езически божества, тя хвърля камък върху светилището и му обръща гръб. Скоро след това е обезглавена.