Септемвриецът Славчо Стоев разказа за чудо – дете на пет години било спасено, след като близка на семейството, занесла на родителите осветен мед от миналогодишния празник в църквата „Св. Харалампий“. Мъжът бе сред присъстващите на храмовия празник в черквата вчера.

Светата литургия бе отслужена от Константийски епископ Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, прот. Стефан Йорданов, секретар на Архиерейското наместничество, прот. Йордан Василев, председател на ЦН към храма, свещеник Петко Дишков и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие взеха и енорийските свещеници Николай Генев и Николай Генов, който отскоро е назначен на енорийско служение в храма. Отец Николай Генов бе подготвил красиво празнично коливо, което заедно с много пчелен мед бе осветено от Епископ Яков в края на службата. На този хубав празник много християни – деца и възрастни приеха св. причастие.
С благословението на епископ Яков септемвриецът Славчо Стоев, развълнуван и от сърце, разказа пред всички богомолци за чудо, което се е случило преди два месеца. Дете на пет години пострадало при злополука падайки от четвъртия етаж на жилищен блок на главата си и изпаднало в кома. Лекарите не давали надежда за неговото оцеляване. Близка на семейството, родом от гр. Септември, занесла на родителите осветен мед от празника в септемврийския храм.
Когато отишли с меда в болницата, детето излязло от кома и първите му думи били: „Искам да ям.“ Дали му от осветения мед и сега детето по молитвите и застъпничеството на св. Харалампий се радва на пълно възстановяване и добро здраве. След края на празничното богослужение председателят на храма прот. Йордан Василев подари на владиката малък подарък – красиво изработен Архиерейски чиновник, а третокласникът Йордан Митров и първокласничката Никол Генева подариха на епископ Яков живи цветя с думи на благодарност и признателност. На службата присъстваха кметът на Община Септември Марин Рачев, народният представител Даниела Малешкова, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, секретарят Нина Вардина, директорът на СУ „Христо Ботев“ Ивалина Табакова и директорът на ЦПЛР-Детски комплекс Христина Тодорина. Накрая на всички богомолци бе раздадена храна, подготвена от Църковното настоятелство и децата от неделното училище към храма.