Българският ювелир Стойчо Везенков е изработил копията на царските корони от Второто българско царство, а златото за исигниите на царя и царицата (1.5 кг) е лично дарение от покойния проф. д-р Лъчезар Цоцорков. Дарение са бисерите и скъпоценните камъни. Така че за копието на короната не е похарчена и стотинка от държавния бюджет. Днес достойнството на българските монарси може да се види в Национални исторически музей. Копията са създадени преди четири години по идея на проф. Божидар Димитров.

13константин и ирина1

Идеята му хрумнала след като видял стенописите в Боянската църква, на една от стените там е изобразена царската двойка Константин Тих и съпругата му Ирина Ласкарина. Древният живописец е предал в най-фини подробности облеклото и инсигниите на владетеля, предполага се, че това е короната, която е получил Калоян от папа Инокентий III през 1204 г.

На седми ноември в същата година българският архиепископ Василий е обявен за примас (съответства на патриарх), а на Архангеловден е коронясан цар Калоян, той получава освет корона и скиптър, който е част от символите на властта. Вероятно са носени от всички български владетели от Втората българска държава до подането ѝ под османска власт през 1395 г.

Мъжката корона напуска пределите на България през 1395 г., когато цар Иван-Шишман се предава на османските власти. Тя е отнесена в турската столица по онова време – Одрин и вероятно е унищожена.

Преди четири години първо е изработено копието на короната на владетеля. Женският вариант е доста по-пищен, изработен е от карион, цитопрас и култивирани перли, а основата е от злато и кожа.

Короните в Първото българско царство не са изглеждали по този начин. От онова време са останали много книги, в които са изобразени и регалите на старите царе. Короните на царете ни Крум и Симеон са имали по-скоро формата на лъчиста сфера, докато при цар Калоян, тя наподобява висока висока овална шапка, богато орнаментирана със скъпоценни камъни. От старинни източници става ясно и това, че вътре короната е имала подплата от червен брокатен плат и е била така направена, че да не убива на главата на царя. Царската корона буквално е била доста тежка, около три килограма.

Би било наивно да смятаме, че той е обикалял цял ден с нея, но е била задължителна при светски събития, приеми и ритуали.