На 14 февруари православната ни църква отбелязва празника за успението на Свети Кирил Славянобългарски или празникът по стар стил Свети Трифон Зарезан, покровител на лозарите и винарите. Празникът, организиран от Община Брацигово и Народно читалище „Васил Петлешков-1874“ започна с веселие на площад “Централен“, където хората можеха да опитат от вкусните мезета и да пийнат по чаша червено вино.

14брацигово1

             Градоначалникът Петко Петков, заедно с неговия заместник Йордан Павлов, ритуално зарязаха първата лозова пръчка, спазвайки традицията този ритуал да бъде в дома на Райна Димитрова. Той сподели, че народната традиция повелява този, който зарязва лозето, да е с чисто сърце и добри помисли, за да е плодородна годината. Стопаните на къщата, както и останалите гости също почетоха обичая.

         По инициатива на Общинската администрация, по повод празника Трифон Зарезан, всяка година се връчват грамоти и награди на най-добрите производители на вино от миналогодишна реколта. Тричленна комисия в състав Михаил Дзуков, Тодор Тосев и Вени Драгова, дегустираха вината и класираха участниците. Призьорите получиха специални награди – грамоти и комплекти за вино и напитки. Класиралите се винопроизводители са както следва : Костадин Кръстев, Христо Китов и  Симеон Драгов, които получиха награди за най-добро червено домашно вино. Васил Савов получи награда и грамота за най-добро бяло вино. Празникът завърши с кръшни хора на площада, много настроение и усмивки.