20щъркел-брацигово

Първият щъркел в Брацигово вече пристигна, той бе заснет от фотографа Николай Шопов. Пролетната прелетна птица се приюти в гнездото на камбанарията на местния храм „Св. Йоан Предтеча“.  Ако имат добри условия за реене, белите щъркели могат да изминават по 500 км на ден.

Общото разстояние, което изминават по време на миграция, е от 2000 до 10 500 км и го преминават за около четири седмици. През есента младите щъркели напускат гнездата, за да тръгнат на път 1–2 седмици по-рано от родителите си. През пролетта миграцията обратно към Европа отнема повече време. Птиците изминават по-къси разстояния дневно, тъй като времето през пролетта е по-лошо.

Щъркелите летят към местата за гнездене в периода от януари до април. В България пристигат в началото на март, за да отгледат своето потомство. Това правят още и в Северна Африка и Централна Азия, както и останалата част от Европа. Смятат, че само тези региони са достатъчно добри за малките им. Докато в Африка, Западна Индия и полуостров Арабия те отиват вече с порасналите си деца, за да избягат от студения климат и след това всичко се повтаря.

Според специалистите първи се завръщат мъжките екземпляри, за да подготвят гнездото, а до десетина дни след това пристига и женската птица. Никой в малкото градче не е очаквал щъркела толкова рано. Обичайно птиците се завръщат около средата или края на март. Местните хора се шегуват, че няма нужда да слагат мартеници, тъй като поверието сочи, че когато се върнат щъркелите те се махат.

Двойката бели щъркели отглежда обикновено по едно люпило годишно. Нормално женската снася четири яйца, въпреки че е възможно техният брой да варира от 1 до 7. За разлика от много други птици малките щъркелчета не са агресивни към своите братя и сестри.