Кръвното налягане е от изключителна важност за правилното функциониране на човешкия организъм. Често се замисляме за това едва когато открием първите симптоми на високо или ниско кръвно налягане. Превантивната дейност обаче може да ни спести много проблеми. Изходът е домашен апарат за измерване на кръвно.

Самостоятелно висока горна или долна граница на кръвното налягане е често срещана, особено с напредване на възрастта. Например 150/80 или 140/100. В началните етапи на хипертонията кръвното се повишава епизодично до такива стойности, докато след години се фиксира трайно високо, предупреждават лекарите.

С апарат за измерване на кръвно налягане бихте могли да следите редовно своето състояние и да уловите първите симптоми на покачването или смъкването на границите. Най-често днес хората се насочват към електронните апарати за отчитане на кръвно налягане.

Когато разполагате  с апарат за измерване на кръвно налягане е добре да знаете и правилата, които трябва да се спазват, за да имате достоверни показания. Абсолютно задължително е да спазите стъпките в измерването. В противен случай, най-вероятно ще отчетете кръвното си налягане по-високо спрямо реалното.

  1. Преди да измериш кръвното си налягане, трябва да си почивал няколко минути. След физическа активност поне половин час.
  2. Кръвно налягане не се измерва с пълен пикочен мехур, защото ще е повишено.
  3. Докато се измерва кръвното не се говори, защото ще е повишено.
  4. Трябва да си седнал, със стабилно опрян гръб и ходила на земята, иначе ще е повишено.
  5. Не трябва да кръстосваш краката си, защото ще е повишено.
  6. Ръката, на която ще измерваш кръвното, трябва да е стабилно опряна. Измерва се на гола ръка.
  7. Мястото, на което ще измерваш кръвното (мишница или китка), трябва да е на нивото на сърцето
  8. Размерът на маншета трябва да отговаря на обиколката на мишницата ти. Той трябва да е плътно залепен над ръката ти, но не да те стиска.

 

Електронните апарати за измерване на кръвно налягане на мишницата са сходни с обикновения апарат. Важно при тях е тръбите, излизащи от маншета, да минават по средата на лакътната ямка. Останалите стъпки са същите като при обикновения апарат. След като поставиш и залепиш маншета на мишницата, включваш апарата и изчакваш измерването.

Апаратът ще увеличи плавно налягането в маншета над горната ти граница (систолно налягане). След това ще започне бавно да го намаля. Не се движи, докато не видиш резултата на монитора. Електронните апарати са по-удобни и могат да намалят човешката грешка при измерването.

Тъй като измерването е автоматизирано, ако се мери правилно, резултатите са постоянни и сравними едни с други. Апаратите за китка са удобни за хора с голяма обиколка на мишницата. Електронните апарати са по-подходящи за възрастни хора, които сами ще измерват кръвното си и не могат да използват обикновен апарат.

СТОЙНОСТИ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ ПРИ ЛИЦА НАД 15Г.
КАТЕГОРИЯ СИСТОЛНО НАЛЯГАНЕ (ГОРНА ГРАНИЦА) ДИАСТОЛНО НАЛЯГАНЕ (ДОЛНА ГРАНИЦА)
НИСКО < 90 < 60
ОПТИМАЛНО 90 – 120 60 – 80
НОРМАЛНО 120 – 129 80 – 84
ВИСОКО НОРМАЛНО 130 – 139 85 – 89
ХИПЕРТОНИЯ I СТЕПЕН – ЛЕКА 140 – 159 90 – 99
ХИПЕРТОНИЯ II СТЕПЕН – УМЕРЕНА 160 – 179 100 – 109
ХИПЕРТОНИЯ III СТЕПЕН – ТЕЖКА ≥ 180 ≥ 110
ХИПЕРТОНИЧНА КРИЗА, РЯЗКО ПОВИШАВАНЕ ≥ 180 ≥ 120
ИЗОЛИРАНА СИСТОЛНА ХИПЕРТОНИЯ ≥ 140 < 90

Най-често с напредване на възрастта горната граница (систоличното налягане) се повишава.

Независимо от това, нормите за кръвното налягане (кое е хипертония, кое е нормално) не се променят за лица от 18год. нагоре.

СРЕДНИ СТОЙНОСТИ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА
ВЪЗРАСТ СИСТОЛНО НАЛЯГАНЕ (СРЕДНО) ДИАСТОЛНО НАЛЯГАНЕ (СРЕДНО)
1-12 МЕС. 90 60
1-5 ГОД. 95 65
6-13 ГОД. 105 70
14-19 ГОД. 119 77
20-24 ГОД. 120 79
25-29 ГОД. 121 80
30-34 ГОД. 122 81
35-39 ГОД. 123 82
40-44 ГОД. 125 83
45-49 ГОД. 127 84
50-54 ГОД. 129 85
55-59 ГОД. 131 86
60-64 ГОД. 134 87

Ако обмисляте да закупите апарат за измерване на кръвно налягане, ние ви препоръчаме Sendo Advance Automatic Blood Pressure Monitor, казват фармацевтите от Аптека „Запад“. При нас можете и да тествате апарата.

17кръвно

Описание на Sendo Advance Automatic Blood Pressure Monitor / Сендо Адванс Автоматичен Апарат за измерване на кръвно налягане и пулс на бицепса

Sendo Advance Automatic Blood Pressure Monitor представлява невероятен иновативен напълно автоматичен апарат за измерване на кръвно налягане и пулс на бицепса, който предлага бързо, лесно, удобно и максимално точно самостоятелно измерване на стойностите в домашни условия.

Сендо Адванс е проектиран за максимално улеснение на потребителя, може да се използва от всички възрасти и позволява измерване на кръвното налягане и пулса само чрез натискането на един бутон. Маншетът е със стандартен размер 22-42 сантиметра, който приляга на почти всички бицепси на възрастните. Сендо Адванс е проектиран по специална технология, която позволява измерването на аритмичен пулс и е със сензори, които засичат и известяват при наличие на аритмия. Дисплеят на Сендо Адванс показва горна и долна граница на кръвното налягане, както и пулса.

Също така в лявата част на дисплея има специална скала, която пояснява на потребителя какво е кръвното налягане – нормално, високо или ниско. Сендо Адванс има и индикатор за изтощена бактерия и е проектиран да се изключва автоматично, когато не се използва, което гарантира по-дълъг живот на батерията. Сендо Адванс има опция да се включва на адаптор за използване на електричество от мрежата.

Паметта на Сендо Адванс е достатъчна за 30 измервания, като най-старият апис е под „п01“, а новите записи са с нарастващ номер за лесно ориентиране на потребителя. Символът М в горния ляв ъгъл на дисплея оказва, че в момента се изписват запаметените измервания. Апаратът Сендо Адванс е клинично тестван и отговаря на стандартите на Световната здравна организация.

Сендо Адванс е с 5 години гаранция от производителя! Сега в Аптека „Запад“ се предлага и с кантар за измерване на телесното тегло. Цената е 135 лв.