Г-н Младенов, вашата парламентарна група „БСП за България” напусна Народното събрание, какви са причините, за да се стигне до тази стъпка?

Този мандат на Народното събрание, според нас, е изчерпан. Изчерпани са парламентаризмът и демократичността. Ежедневно се убеждаваме, че се приемат закони, които не са в интерес на хората. Дори последното решение – за поправките в Изборния кодекс, беше взето по тъмно и задкулисно, без никакъв публичен дебат, изцяло безпринципно, за да се закрепи властта. Това са поправки, които дават възможност да се манипулира изборният процес и да се спечели служебна победа. Ние остро се противопоставихме на тези предложения и държим преференциите да се запазят, да се пристъпи към машинно гласуване и преброяване, да има избор на нов състав на ЦИК, да бъдат актуализирани изборните списъци, за да няма в тях „мъртви души”. Недопустимо е решенията по спорни изборни казуси в комисиите да се взимат с обикновено мнозинство. Всичко това обезсмисля волята на българските граждани. Ние държим на законността. И това преля чашата на търпението. Многократно се опитвахме в рамките на този мандат да внасяме предложения, които хората очакват от нас, за подобряване на живота, в подкрепа на малкия и средния бизнес, но те бяха отхвърляни. Няма обсъждания и диалог, а само един математически сбор, който крепи управляващите.

Последното ви изказване от парламентарната трибуна, преди да напуснете, беше по темата за електронните винетки и въвеждане на тол системата, която живо вълнува гражданите.

Критиките ми към управляващите бяха основателни, защото всички сме потърпевши от поредния хаос, който беше сътворен. Правителството похарчи 160 млн. лв. за система, която до ден-днешен не работи ефективно и създава проблеми. Има много технически пропуски, които продължават да не се отстраняват. Нещо повече тази система поставя много въпросителни. Като например, кое наложи частна фирма да получи от АПИ права за разпространение на винетки?! Държавата дава възможност за продажба на сайт, който се явява конкурент на самата нея и прибира милиони. Така едни пари отиват в частни ръце, вместо с тях държавата да ремонтира пътища. Пак съмнителни взаимодействия с определени бизнеси и никакъв национален интерес. А в същото време други браншове не могат дори да калкулират разходите си. Автобусният бранш, например, предупреждава, че с въвеждането на тол системата ще се стигне до повишаване на цените на услугите и е възможно да останат без превоз малките и крайните населени места. И отново държавата не е на мястото си. При грешно въведени данни на превозно средство няма възможност за коригиране, а платените вече суми не се възстановяват. Преди проверката се извършваше от двама полицейски служители, сега освен тях по пътищата са цели групи от по 6 души от различни институции – от тол системата, от ДАИ, което е огромно разхищение на публичен ресурс. Ние настоявахме това да се извършва от единен орган. За пореден път държавата не води процеса по правилния начин.

Тази седмица много аптеки в Пазарджик и страната затвориха в знак на протест. Участвахте в среща с протестиращите фармацевти. Какви проблеми ви поставиха?

Имах покана от Националната аптечна камара и проведохме дискусия в Пазарджик, след което по тяхно желание съдействах за среща с националното ръководство на партията.  Бяхме запознати с редица трудности, пред които са изправени фармацевтите и липсата на държавна аптечна политика. Така, например, те трябва едновременно да внедрят четири софтуерни системи. Проблем са не само средствата, които трябва да се инвестират и които за някои малки аптеки може да са непосилни.  Но и притесненията на фармацевтите, че НАП иска да има достъп както до търговските обороти, но и до лични данни на пациентите – като диагнози, лекарства, които приемат. Така, когато един човек с тежко заболяване пожелае да тегли кредит, банката може да му откаже, защото ще разполага с тази информация. Друг проблем е с така наречената система за верификация на лекарствата. Това е европейски регламент, срещу който никой не се противопоставя, но според тях много европейски страни все още не са го въвели и недоумяват кое налага краткият срок, който българската държава налага на нашите аптеки. Също така, според тях, финансовият ангажимент по поддръжката на цялата система по верификация е на производителите на лекарства, които са едни от най-печелившите бизнеси, а у нас е за сметка на аптеките, тоест отново се мачка малкият и среден бизнес. Подкрепяме фармацевтите  в исканията им и настояваме за единна ставка на лекарствата, за единни държавни цени, така както е и в други страни, за създаване на аптечна карта и единен софтуер, за да не бъдат фармацевтите компютърни оператори, а консултанти на пациентите си и за да не остават редица населени места без аптеки.

В последните месеци отново във фокуса на вниманието попаднаха афери, свързани с провеждането на обществени поръчки и строителството.

От БСП сме последователни по тази тема. Никакъв толеранс към корупцията. Опитваме се да изобличаваме далаверите, защото виждаме скандални действия – как едни фирми се вадят от проекти, но после се оказва, че продължават да работят с държавни и европейски пари. Как се работи по трасета, обект на обществена поръчка, преди още да е избран изпълнител. Това не са единични случаи, това е вече модел на управление – и на национално, и на местно ниво в общините, доминирани от ГЕРБ. Ще посоча за пример и община Пещера, още през есента сигнализирах за съмнителното саниране на Ритуалната зала, което струваше над 200 хиляди лева. Всеки може да се убеди и сам, че за по-малко от една година фасадата на сградата вече е компрометирана. Алармирах и за съмнителни процедури за фирми-изпълнители. Скоро получих и отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройство, който уведомява, че по 9 проекта в нашата община са установени нередности и са наложени финансови корекции в размер на 198 032 лв. Нарушенията са свързани с ограничителни условия в провеждането на обществените поръчки. Злоупотребите вече са емблема на това управление. Но на този модел трябва да бъде сложен край. Нямаме право да бъдем безучастни свидетели.