Бивш инспектор от Областния отдел на «Автомобилна администрация» Пазарджик, «повишен» със синдикални протекции в Главна дирекция «Автомобилна администрация» беше осъден от Районен съд Пазарджик за лъжесвидетелстване. Въпросният даяджия дал недостоверни показания в качеството си на свидетел. Според съдия Лесенски той съзнателно е потвърдил неистина, с която да прикрие отношенията си с една от водещите фирми – превозвачи в страната.

Според събраните по делото доказателства става ясно, че отношенията между превозваческата фирма и Александър Иванов са инициирани от инспектора от ДАИ. В продължение на няколко години, чрез подставено лице той е заработвал ежемесечно допълнителен доход като комисионер на фирмата, на която е трябвало да осъществява контрол като държавен служител. С откриването на новата Автогара в края на 2014 година и разкриването на офис на фирмата в новата сграда взаимоотношенията на инспектора от автомобилния контрол и превозвача тръгват към финализиране.

Това обаче не се харесва на Александър Иванов и той започва да рекетира фирмата, като инициира проверки, съставя актове с конфискация на документи и самоинициативно организира инспекции в офиса на фирмата, където си позволява да отправя заплахи към служителите на превозвача. По време на заседанието, от разпитите на свидетели стана ясно, че инспекторът е притеснявал и други транспортни фирми в града, като е цитирам «заплашвал» и «стресирал» служителите с постоянни проверки, забавяне на курсове и реално блокиране на работата на фирмите.

Даяджията е осъден на шест месеца лишаване от свобода, с отлагане на изтърпяване на наказанието за три годишен изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва пред Окръжен съд Пазарджик.