Харизматичният пазарджиклия Димитър Баненкин бе гост на предаването „Търси се“ по БТВ. Актьорът раказа много съкровени спомени за своя живот, който тръгва от Пазарджик, преминава през Мюнхен и го връща в София. Днес той отново е в полето на актьорската професия, след като е бил успешен собственик на няколко заведения в Германия.

„Много често ме питат защо съм се върнал в България, аз се чувствам по някакъв начин щастлив тук. На 14 декември празнувам втория си рожден ден, защото на този ден се събудих след успешна операция в Германия“ – довери Баненкин.

Той разказа за „прекрасната си дъщеря Мия в Германия“  и допълни „аз съм човек който не се плаши от нулата, три пъти съм започвал в живота си от нулата. Когато започваш на 30 стъпките идват много по-бързо, когато си на 50 нещата се развиват по-бавно.“

В Германия той създава няколко успешни заведения, когато разбира, че трябва да му се наложи операция на аневризма в мозъка се пита – за какво ми е всичко това? „Цял живот съм живял като бомба със закъснител, нямало е да може да издържи организма ми операция на аневризма, ако тя бе открита в по-голяма възраст. Заболяването е вродено. След тази операция цялата амбиция спъхна, започнаха да намаляват оборотите ми. Единият бар беше на 40 км. от Мюнхен, работих седем дни в седмицата. На няколко пъти заспивах за секунди по пътя докато пътувах към или от бара. “ разказа актьорът.

„Аз нямам много приятели, имам много познати. Имам един приятел – Емил Бонев. Най-щастлив съм бил, когато се роди дъщеря ми. Това беше моментът, който ме разчупи най-много. Преди това не обичах децата, те ме дразнеха по някакъв начин. Връзката баща – дъщеря е много силна. С бившата ми съпруга поддържаме приятелска връзка. Мия винаги е била много важен човек за мен.“ – призна Баненкин.

Актрисата Ивана Папазова с която се познават от Пловдивския театър бе поканена, за да разкаже за него: „Човек само може да си мечтае за партньор като Митко, той е много честен, невероятен актьор, шегаджия. Много е добър – взискателен към себе си и към другите. Това е най-голямото му качество. Той има собствен стил – Баненкин стил, особен начин на игра. Не е показен актьор и е много искрен. Тук се чувства щастлив, въпреки че в Германия е живял добре. Много мъжко момче, стиска дълбоко в себе си някои неща. Две години бяхме заедно в „Скъпи наследници“. Благодаря му за тази откровеност, за приятелството и за партньорството. подаде ми ръка в първия снимачен ден и станахме едно.“

Калин Сърменов също сподели спомени: „Завърших НАТФИЗ и отидох да работя в Пазарджик, Митко беше вече звезда в Пазарджишкия театър, започнаха да се носят легенди за него, ако може той да разкаже една история за един кон…След това той замина за дълго в Германия и слава Богу, че животът го върна в България. Много се радвам и се гордея, че той е част от трупата на нашия театър. Той има аура, … тези сини очи и все още има коса… Той култивира таланта си през годините. В Сатиричния театър аз виждам, че той се е развивал. Той е много умерен човек, което много помага при тежък работен период, има качества, които много уважавам. Той е подреден човек. “

Първата част на интервюто в „Търси се“ – ТУК и втората – ТУК, той споделя за личния си живот и се среща с дъщеря си Мия.