Днешната среща и участието  ми в изготвянето на декларацията, която се надявам да приемем между Европейския съвет и Лигата на арабските държави, показва, че независимо от огромните различия, само диалогът може да помогне. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в египетския град Шарм Ел-Шейх, където се провежда срещата на върха Европейски съюз-Лига на арабските държави.

Като ключови теми, по които е необходим диалог премиерът посочи борбата с тероризма, миграцията, нелегалния трафик на хора, инвестициите, образованието, културата. В разговорите на всички нива е по-добре да се напътстваме, да се съобразяваме, отколкото да има войни и терористични актове, категоричен беше министър-председателят. Според него е от значение да се инвестира, да се обръща внимание на образованието, така че Африка да не търси спасителен изход в посока Европа.

Премиерът подчерта, че “не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме и изтъкна отношенията с Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. По думите му България е пример как работи добре едновременно със страни като Турия, Кипър, Египет, Гърция. Ние не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме старите си приятелства, подчерта министър-председателят. Борисов добави, че България е лоялен член на НАТО и на ЕС и води прагматична политика заради мястото, на което се намира.

Попитан за разговора си с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия Ибрахим Абдулазис ал-Асаф и по-специално по темата за газовия хъб, премиерът Борисов изтъкна, че желанието ни е да привлечем повече участници в конкурса, които да са и с огромен опит. Газовият хъб е по европейски образец, той гарантира същите количества, които в момента имаме, да имаме и занапред, не става дума за ново количество газ в България, каза още българският премиер. Той добави, че до юни се очаква да започне първата копка на интерконектора с Гърция, който е важен за диверсификацията на газовия хъб Балкан.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази своите съболезнования към близките на Красимир Узунов. Отиде си един прекрасен човек, оставил голяма диря в създанието на хората, които го познаваха, добави премиерът Борисов.