Шест допълнителни вагона ще бъдат прикачени към състава на влак „Родопи“, който се движи по маршрута Септември-Добринище на трети март. Влаковата композиция ще пътува с увеличен състав във връзка с превърналата се в традиционна инициатива на Гражданско сдружение „За теснолинейката“.

Празничното пътуване се организира за четвърта поредна година под мотото: „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката“. Атрактивното влакче тръгва от гара Септември в 08:46 часа. След неговото пристигане в гара Якоруда пътуващите с композицията могат да се включат в шествието до центъра на градчето, където ще могат да се насладят на тържествена програма.

Цената на билета от Септември до Якоруда е 4.60 лв. Желаещите да пътуват могат да ползват различни оферти за намаление при пътуване в двете посоки, пътуване на групи или срещу представяне на железопътни карти, които дават право на намаление. За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на акт за раждане, удостоверяващ възрастта. Теснолинейката по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа.

Средната скорост, развивана от теснолинейката по маршрута е 40 км/ч. Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1 267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина (разделяща Рила и Родопите) и достига разложкото поле в подножието на Пирин.