Димитър Петков е роден в Пазарджик. Член на БЗНС, председател на Областното настоятелство в Пазарджик. С висше агрономическо образование. Управител на Дружество специализирано в производство на биологични плодове, част от италиански холдинг. Специализации в областта на земеделието, търговията и публичната администрация. Четири мандата общински съветник в Общински съвет Пазарджик. Един мандат секретар на Община Пазарджик. Председател на БЧК – Пазарджик и член на Управителен съвет на Волейболен клуб „Хебър“. Семеен, с две деца.
Г-н Петков, как бихте коментирали политическата обстановка в страната в момента? Свидетели сме на ежедневни „трусове“, като един от по-значимите е напускането на Народното събрание от депутатите на БСП.
Политическата обстановка в страната бих казал, че е динамична, напрегната и до известна степен непредсказуема. Истината е, че и днес много от ключовете за близкото бъдеще на страната пак се оказаха, за добро или лошо, в ръцете на Ахмед Демир Доган. ДПС са единият от двата основни фактора, от които зависи дали ще има предсрочни парламентарни избори в страната и кога ще са те.
Ще има ли предсрочни парламентарни избори?

На мен ми намирисва, независимо от това дали ще има или няма предсрочни парламентарни избори, на официалното (видимото) им връщане и легитимиране в управлението. ДПС са и важна политическа сила, която определя пътя по който върви България в международен план. Другите ключове са естествено в ГЕРБ. Но дали ще има предсрочни парламентарни избори явно ще се реши в началото на юни, след оповестяване на резултатите от изборите за Европейски парламент. В момента повечето от партиите не са готови за избори за национален парламент, като включвам и повечето представени в сегашното Народно събрание.

Вляво се действа изключително безотговорно, според нас обкръжението на Нинова и президента играят чисто популистки, залагат вече „ва банк“ единствено за предсрочни парламентарни избори, без да имат необходимият капацитет. Липсва им държавническо мислене и поведение, не само в вътрешнополитически, но най-вече в международен аспект. Виждаме амбиция и желание за едната власт, и неприкрито желание да се отдалечим от обединена Европа. Тъжното е, че и вдясно, ситуацията по отношение на безотговорността е същата.

 Това е на база необясним личен нарцисизъм, който води до загърбване на националните интереси и до липса на единна и конкретна политическа програма, и най-вече липса на единен лидер. За мен след изборите за европарламент ще има достатъчно оставки, които ще провокират и стимулират нови политики и нови политически субекти. БЗНС в лицето на председателя си и бивш военен министър Николай Ненчев, положи и полага много усилия за единение, включително и чрез публични призиви, но не се получава.

Явно трябва да има още „бой“, за да има истински катарзис. Нашите усилия за прагматична и последователна политика естествено продължават. След този кратък анализ си спомням за един от трактатите на Стамболийски „Политически партии или съсловни организации“. За мен до голяма степен отделни съсловия ще решат всички предстоящи избори независимо от принципно различният им характер. И точно за това не виждам потенциал в БСП да се завърне на „бял кон“, независимо от явната и прикрита подкрепа от уж независими силни институции като президенство и омбудсман.
БЗНС е патриотична народна организация, с принципи, морал и идеология с вековна история, които са непреходни във времето. Отдавна сме наясно с възможностите и реалните заплахи пред страната. Затова ясно декларираме и защитаваме безалтернативните си възгледи за все по тясната интеграция на страната ни в ЕС и НАТО. Силно сме учудени и разтревожени от мълчанието на повечето партии по тези ключови теми. Говоря за наричащите се десни политически формации, тези вляво са ясни.
 Какво ще ни покажат резултатите от евровота през май?
Изборите за европейски парламент ще са избори „За“ или „Против“ обединена и силна Европа. Предстои формиране на европейска армия, европейска прокуроратура, присъствието и съвместните учения на българската армия с партньорите от НАТО. Стартиралата реална модернизация в армията. Всичко това притеснява определени кръгове, но гарантира сигурността и стабилността не само в България, а на цялата територия на Балканите. Искрено вярвам, че в Европейският парламент ще изпратим политически грамотни и отговорни за стабилна Европа българи родолюбци.
 
Каква е позицията на БЗНС по отношение на преференциалното и машинното гласуване?
По отношение на дебата за процента на преференциите и машинното гласуване имаме позиция, но нещата зависят от промените, които ще се приемат в Парламента и ще бъдем принудени да се съобразим с тях.