Протести на медицински специалисти ще се състоят утре в цялата страна, съобщиха от регионална медицинска федерация към КТ „Подкрепа“. Те разпространиха и следния текст поясняващ причините за недоволството им:
“ Днес в България системата е в колапс. Здравната политика е пълен провал, реформите се правят на парче или постоянно боксуват. И така е повече от десетилетие. Липсва точен анализ за това как се образуват цените на клиничните пътеки, а 50% от разходите за лечение идват от джоба на пациентите . Продължават да се откриват нови частни болници, но обществото не търси отговорност и всичко това се случва  без всякакви нормативни основания.
В докладите на Европейската комисия пише, че достъпът до  здравеопазване в България е ограничен – първо поради липса на кадри и второ, защото хората нямат средства да си плащат лечението. Данните за 2017 година показват, че 52% от българите  не са ходили при личния си лекар за цели 12 месеца, а 80% при стоматолог  при среден показател 24%. Няма политическа воля за решаване на проблемите в здравеопазването, както и за създаване на дългосрочна политика.
Ако днес не излезем и кажем стига, може би утре ще бъде късно. Това се отнася както за работещите в здравеопазването, така и за всички граждани, защото ако днес не спасим здравеопазването, то утре няма да има надежда и за пациентите!“
Росица Палешникова – председател на медицинска федерация към КТ „Подкрепа“ – Пазарджик 
Към момента на много от медицинските сестри се налага да работят на няколко места, а това води до стрес и изтощение. Сестрите посочват, че често се налага да работят извънредно, за да си докарат повече пари над заплатата. Напоследък обаче работодателите са започнали да не заплащат извънредния труд, обясняват те.