На 7 март 2019 г. от 16,00 часа в зала „Археология“, централна сграда на Регионален исторически музей – Пазарджик, пл. „Константин Величков“ № 15, ще бъде представена книгатас автор Лиляна Шулева.

Изданието представя значителна част от богатото етнографско и фолклорно наследство на трите географски района на Пазарджишкия край и специфичните традиции на Пазарджик като български град. От страниците на тази книга ще научите какви са били местните празници в „онова време на човечност, приятелски вечери, честност, разходки и по-спокойни дни”, как са се забавлявали хората в града и по селата, какви автомобили е имало в Пазарджик и кои са ги карали. Ще се потопите в атмосферата на традиционната сватба в Западните Родопи, ще се запознаете и с пазарджишките обичаи при раждането на детето и с месенето на „Питите” за него. За древните традиции в народната медицина, за селищата и къщите, за музиката и танците, за пъстрите носии, за хората, които са ги създали, и за още много интересни факти от живота на нашите предшественици можете да прочетете в тази книга.

Надяваме се, че със своите разнообразни теми от областта на народната култура на Пазарджишкия край и културното наследство на Пазарджик, написаното в книгата ще задоволи интересите на широк кръг читатели от различни възрасти. Интересът у учениците ще бъде свързан с поставена задача в часа по история или литература, студенти ще открият търсените факти за своите студентски разработки, настоящи и  бъдещи изследователи ще намерят сравнителен материал за научни проучвания. Написаното остава, то е съхранената памет за културните ни традиции от онова време и мост между поколенията. Приятни открития в света на етнографията и фолклора на Пазарджик и Пазарджишкия край.