Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъда на Пазарджишкия окръжен съд, с която 45-годишният Георги Генов е осъден на 30 години лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Подсъдимият е признат за виновен за това, че на 1.09.2017 г. е умъртвил съпругата си Катя, като деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост.

На 1.09.2017 г. в Пещера Генов причакал след работа Катя да слезе от рейса на автобусната спирка. Скарали се на улицата. Мъжът й нанесъл многобройни удари по цялото тяло като я съборил на асфалта и легнал върху нея, за да не мърда. Пред очите на няколко мъже и жени той нанасял удари на жената, докато накрая тя починала. Подсъдимият я оставил на пътя, качил се в колата си и потеглил. Пристигналият екип на „Спешна помощ“ констатирал смъртта на пострадалата.

Според апелативните магистратите, тъй като производството в Пазарджишкия окръжен съд е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, при което подсъдимият е признал фактите от обвинителния акт, напълно справедливо съдът е заменил наказание доживотен затвор с наказание лишаване от свобода в размер на 30 години. Наказание в рамките на максимално предвидения размер в оптимална степен ще постигне целите и на специалната, и на генералната превенция, смятат апелативните съдии. Подсъдимият е осъден да изплати общо 600 000 лева обезщетение на майката на пострадалата и на двете й дъщери.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.