11бмв503

1. Легендарният модел 503 на БМВ е бил в производство само четири години – от 1956 до 1960. На европейските автосалони той жъне невиждани успехи и печели множество награди за дизайн.

Но така и не успява да убеди Негово Величество Клиента – с изключение на малцина заможни ценители. И как да е иначе, след като в края на 1950-те години БМВ 503 е струвал колкото половин жилище.

11ситроен

2. Ценителите говорят за него винаги в женски род – Ситроен DS (на френски Déesse означава „богиня“).

Преди 60 години, когато е представена за първи път, „богинята“ предизвиква истински фурор – заради футуристичния дизайн и иновативната технология: хидро-пневматичното окачване превръща пътуването в луксозно преживяване.

Много държавни глави избират „богинята“ за свой служебен автомобил.

11бмв-007

3. Моделът Z3 на БМВ излиза на пазара през 1995 година – и бързо се превръща в звезда.

Причината: във филма „Златното око“ Джеймс Бонд кара точно този модел, макар и само в две кратки сцени. Агент 007 кара модели на БМВ и в два следващи епизода на шпионската поредица, но друг автомобил е неговата запазена марка.

11астън

4. Астон Мартин печели световна слава именно благодарение на поредицата за Джеймс Бонд. Във филмите автомобилът е оборудван с най-причудливи технически нововъведения, като например седалка с катапулт. В „Голдфингър“ Шон Конъри кара Астон Мартин DB5, който се появява и в „Скайфол“ с Даниел Крейг. Във филма „Спектър“ Крейг седи зад волана на новия Астон Мартин DB10.

Астон Мартин Лагонда Лимитид е британски производител на луксозни спортни автомобили. Основан е през 1913 г. в Лондон от Лайнъл Мартин и Робърт Бамфорд.

11ситроен1

5. Премиерата на Ситроен 2 CV е на Парижкия автосалон през 1948 година. Автомобилът е проектиран така, че да има само няколко основни функции: да се движи, да харчи малко и да е стабилен. Затова и до последно той е оборудван само с най-необходимото. Малкият автомобил, наричан гальовно „патето“, слиза от конвейера преди повече от 25 години.

Автомобилът е наследник и е създаден върху идеята за автомобила TPV (Toute Petite Voiture—“Много малък автомобил“) от 30-те години на ХХ век. Машината е един от първите градски автомобили във Франция .Името „2CV“ означава “Deux Chevaux Vapeur” – „Две конски сили“.Производството му започва през 1948 година и през 1953 година, за да притежаваш този автомобил трябва да изчакаш минимум две години, поради големия брой поръчки. Първоначално цената му е варирала около 977 щатски долара, за Ситроен 2CV с мощност от 50 конски сили. Дизайнер на автомобила е Анрдре Лефебвре.

11мерцедес

6. През 1963 година моделът 230 SL сменя легендарните 300 SL и 190 SL на Мерцедес. Дизайнерите му загърбват закръглените форми на неговите предшественици и създават един семпъл спортен автомобил, който доставя истинско удоволствие.

Заради леко огънатия навътре покрив той получава прякора „Пагода“.

Днес автомобилът струва до 60 хиляди евро.

 

11костенурка

7. Култовият модел на Фолксваген, наричан в България „костенурка“, е най-известният автомобил в света. Произведен е в над 21-милионен тираж, като от 1938 до 2003 година формата му остава почти непроменена.

Тази кола не може да се реставрира на улицата или да се поддържа с манталитета на „българския башмайстор“, който цепи, лепи и вулканизира и чака „мотору да олегне или часта да се нагоди“. Притежателите на такъв автомобил имат силно развита любов към детайла и уникалния дизайн. Една от рекламите през 60-те години показват известния дизайнер Пининфарина, който с часове седи и мисли какво да промени по нея, накрая прави задното стъкло от овално на правоъгълно. „Перфектното не може да се промени“, установил великият конструктор и това негово откритие оцелява във времето.

11трабант

Трабантът е нещо като източната „костенурка“ – автомобил за масово ползване с ниски производствени разходи и купе от пластмаса.

Първото трабантче слиза от конвейра на автомобилните заводи „Фау Е Бе Захсенринг аутомобилверке“ (VEB Sachsenring Automobilwerke) в източния германски град Цвикау на 7 ноември 1957 година. Името е избрано чрез конкурс и означава „спътник“. Първият прототип на автомобила, IFA P50 (познат от 1959 г. и като Trabant 500), е пуснат в нулева серия от 50 бройки и разполагал с двигател с едва 18 конски сили. Последната бройка пък е сглобена на 30 април 1991 година.

11ферари

8. Мнозина обичат да се шегуват, че ако едно Ферари не е червено, значи не е истинско Ферари.

Но името Testarossa няма нищо общо с цвета на каросерията: клапаните на 12-те цилиндъра са винаги лакирани в червено, независимо от цвета на автомобила. Спортната кола е произвеждана от 1984 до 1996 година, като от нея има само 7 200 бройки.

11алфа ромео

9. Алфа Ромео Спайдър е един от най-популярните роудстъри.

В периода между 1966 и 1993 година „паякът“ почти не се променя. Много ценители на ретро автомобилите го използват като инвестиция – добре поддържаният Спайдър не само държи цената, но и с времето поскъпва все повече.

 

Автор: Зилке Вюнш, Дойче веле

 

11ролс ройс

10. Ролс Ройс Silver Shadow от 1967 година: два тона елегантност и най-фина техника. Този автомобил ускорява до 100 км/ч за 11 секунди, а разходът му на бензин е около 22 литра на 100 километра. От модела на снимката са произведени само 500 броя. Днес цената му е около 50 хиляди евро, а нов Ролс Ройс, който харчи „само“ 14 литра, струва 300 хиляди евро.