Косопадът е проблем, с който почти всеки човек се сблъсква на определен етап от живота си. Косата е основен фактор за нашето самочувствие, а това прави грижите за нея от първостепенно значение. Есента и пролетта са сезоните, в които проблемите с косопада се  усещат най-силно, за това, нека погледнем отблизо какво представлява косопада и как да се преборим с него. Един от най-успешните начини е да ползвате шампоаните на Phyto. Пълната им гама може да бъде открита в Аптека „Запад“. Достатъчно е да ни посетите и ще получите пълната информация за грижата, която трябва да полагате за своята коса, казват фармацевтите. А освен това можете и да се включите в нашата игра, която ще ви осигури безплатен шампоан. 

ЖИЗНЕН ЦИКЪЛ НА КОСАТА

Продължителността на живота на един косъм е средно между 2 и 6 години.  Косменият фоликул е жив и динамичен орган, който се развива в различни цикли през цялото си съществуване. Жизненият цикъл на косата преминава през три последователни фази:
 1. Фаза на растеж, наречена още анагенна фаза, по време на която матриксните клетки се делят интензивно като по този начин изграждат косъма и епителната обвивка. По време на тази фаза косата пораства с 1 – 1.5 см на месец. Тази фаза продължава обикновено около 2 до 6 години (средно 3 години).
 2. Преходна фаза, която още се нарича катагенна фаза, по време на която клетъчното делене спира и косменият фоликул се придвижва нагоре към повърхността. Космената луковица се кератинизира. Тази фаза продължава приблизително 3 седмици.
 3. Фаза на покой, наречена още телогенна фаза, която предхожда фазата на елиминация. Коъмът в тази фаза е постепенно избутан от заместващия косъм. Тази фаза продължава приблизително 3 месеца. В тази фаза космената луковица подновява активността си. Новият косъм замества елиминирния косъм на същото място и преминава през същия цикъл на развитие.
Съотношението на главата обикновено е 85% анагенна коса и 15% телогенна. Плътността и обемът на косата зависят от продължителността и броя на циклите.  Космената луковица е генетично програмирана да премине през 20 до 25 цикъла.
Примери за цикли на косата:
 • ДЪЛЪГ ЦИКЪЛ: 25 цикъла x6 години = 150 години ➡ плътна коса през целия живот
 • СРЕДЕН ЦИКЪЛ: 25 цикъла x2 години = 50 години ➡ начало на косопад
 • КЪС ЦИКЪЛ : 25 цикъла x 15 месеца = 31 години ➡ ранен косопад и плешивост
Множество фактори влияят върху циклите на косата:
 • Генетични фактори
 • Хормонални фактори
 • Хранене
 • Физиологични и физически фактори
ВИДОВЕ КОСОПАД
Падането на 50 до 100 косъма на ден е нормално.  Бройка, надвишаваща тази, се определя като “оредяваща коса”. Има два вида алопеция (косопад):
 • Андрогеният или косопадът от мъжки тип е програмиран така, че да бъде постоянен.  Това е хроничен тип оредяване на косата, което става видимо първоначално с оголване на слепоочията, след което  продължава нагоре към върха на главата, докато остане коса само около ушите и в долната част на темето. При хора, страдащи от този тип алопеция,  анагенната фаза е по-кратка, резултатът от което е преждевременно намаляване на косата. Характеризира се с намаляване на космения диаметър и увеличаване процента на  много фина коса. Освен това, забавянето между падането на косата и растежа на новата коса става по-голямо.
  Този вид алопеция засяга  по-често мъже (30%  от 30-годишните, 40% от 40-годишните и 85% от 65-годишните мъже), въпреки че малък процент от жените също могат да бъдат засегнати.
 • Реактивният косопад е временен и се проявява чрез намаляване обема на косата. Може да продължи няколко месеца.
  Този вид алопеция засяга главно жените.
ПРИЧИНИ ЗА КОСОПАДА
 • Косопадът при мъжете е генетично програмиран. Той е резултат от  влиянието  на ензим (5-a редуктаза), който влияе върху тестостерона.  Този тип косопад също зависи от средата, обкръжаваща космената луковица, и особено наличието на капиляри и съединителна тъкан. Тяхното състояние се влошава с възрастта, което води до неблагоприятно развитие на космената луковица.
 • Косопадът при жените може да бъде предизвикан от външни и вътрешни фактори: начин на живот (стрес, замърсяване, диети), хормонални промени , биологичен часовник (сезонни промени, стареене), употреба на неподходящи продукти, прием на лекарства…
И в двата случая е необходимо да се положи грижа за:
–  около-луковичната зона (пречистване с помощта на етерични масла, релаксиране и успокояване на кожата),
– стимулиране на фоликулите.
 Phyto предлага богата гама от ботанически активни съставки с изключителна ефективност, които работят върху около-луковичната зона и фоликулите. Програмата против косопад трябва да включва най-малко специален шампоан, третиращ серум и хранителна добавка.
За мъжете

Загубата на коса е тревожно явление, като съществуват редица фактори, които могат да бъдат предпоставка за проявата му. При мъжете причината най-често е генетична. Циклите на растеж започват да протичат прекалено бързо и ако не се вземат подходящи превантивни мерки, загубата на коса може да се превърне в хронично явление. “Колкото по-рано се прояви този проблем, толкова по-тежко протича. Същевременно колкото по-бързо започне да се лекува, толкова по-лесно може да се повлияе и да се забави.”

Действието е насочено към удължаване цикъла на растеж на косата. Основната цел е фокусирана към дегенерацията на космения фоликул (корена) и активиране  метаболизма на стволовите клетки.

Препоръчва се своевременното използване нa ежедневни продукти против косопад (например Phytostim). Tози продукт забавя косопада и стимулира растежа на косата, чрез директно действие върху космения фоликул.

Препоръчително е преди използването му да подготвим скалпа, чрез използване на Phytopolleine с цел възстановяване на здравословния баланс и стимулирането му.

Ако косопадът е хроничен или тежък, интензивно лечение е неизбежно, за да се удължи живота на косата и да се предотврати  преждевременното скъсяване на циклите на растеж. (виж. Phytolium 4). По този начин съществуващата коса е стимулирана , „животът“  и е удължен, a новата- защитена.

На базата на много патенти и повече от 40- годишни изследвания, нашите продукти против косопадса преминали многобройни клинични проучвания за доказване на ефективността и високата им толерантност.  Днес, Phyto е водещ експерт в областта на продуктите за лечение и третиране на косопад.

Резултатите от действието на Phytostim са изключителни – по време на клиничното проучване проведено с 20 доброволци  е наблюдавано намаляване на косопада при 86% oт случаите, само след  8 седмици употреба. Phytolium 4 е продукт с  4 патента, който е показал ефективност против косопад в 88% от случаите и повишаване на коефициента на растеж с +39%. Tези резултати са получени при клинично изследване под дерматологичен контрол с участието на 28 души.

НАШАТА ИГРА С ПОДАРЪЦИ ЗА ВЕРНИТЕ НИ КЛИЕНТИ

Условието за това е да харесат страницата на аптеката и да я споделите.

За качествата и съдържанието на всички продукти на Phyto, четете – ТУК

Имената на печелившите ще станат известни на 29 март. Успех!