До 6 години затвор може да получи кметът на Стрелча Стойно Чачов за упражнена принуда върху своите подчинени. Това заяви на извънреден брифинг Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров.

Вчера, 11 март, в полицията в Пазарджик е получен сигнал от бивш служител на община Стрелча, че в началото на август 2016 г. кметът е събрал общински служители и под заплаха, че ще бъдат уволнени дисциплинарно ги е принудил да подадат заявления за напускане без да е упомената конкретна дата.

Това е разказал главният инженер на Общината, който е бил уволнен принудително по същата схема. Той обяснил също, че още през август 2016 година, когато кметът е стъпил в длъжност е събрал поне 17 служители и ги накарал да подпишат декларации за назначаване на работа и такива за напускане. На документите нямало дата, полето за въвеждане на такава било празно. От страх да не загубят работата си служителите подписали документите.

Подалият сигнал вчера го е направил, след като кмета Стойно Чачов му е казал, че го уволнява и съответно съгласно документите е можел да го направи на момента. Акцията в общината е започнала днес. Разпитани са по-голямата част от служителите, които потвърдили за случилото с през 2016-та година.

 Арнаудова е категорична, че става дума за престъпленията принуда и злоупотреба с власт.

От прокуратурата в Панагюрище търсят документи. По информация са подадени най-малко 17 заявления да напуснат работа доброволно. Те са подписани под натиск от кмета.

Разпитват се общинските служители, които потвърждават принудата. До момента са разпитани 10 служители от „Социален патронаж“, двама от общински имоти и др. служби. Всички потвърждават, че са били подложени на натиск, каза Арнаудова.

Към момента не са открити подадените заявленията, но според прокурор Арнаудова и без документи има престъпление, което може да се докаже и въз основа на свидетелски показания. Всички разпитани потвърждават един и същи факт – за упражнено психическо въздействие, което граничи със злоупотреба с власт. В този случай законът предвижда до 6 години лишаване от свобода.