Тематична конференция и документална изложба за живота и делото на земеделския водач за 140 години от рождението му събра земеделците.

Зала в бъдещата сграда на Народното събрание да носи името на Александър Стамболийски – голям оратор, активен парламентарист, държавник и реформатор. Това предложи председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева по време на тематична конференция, посветена на 140 години от рождението на земеделския водач.

Събитието е организирано от Обединени земеделци и е част от проявите, посветени на годишнината. След отбелязването й на 1 март в София и в страната днес отново сме заедно. А на 9 юни 2019 г. Обединени земеделци организират и традиционния Национален възпоменателен събор на Янини грамади, каза при откриването Петя Ставрева.

Форумът събра на 14 март в залата на Държавна агенция “Архиви” представители на различни земеделски формации, политици, общественици и граждани.

Сред гостите бяха председателят на ЗНС Румен Йончев и заместникът му Явор Хайтов, председателят на ЗС “Александър Стамболийски” Спас Панчев, зам.-председателят на ПП “Никола Петков” Борислав Алексиев, председателите на РДП Захари Петров и на БДФ Жаклин Толева. Тук бяха още историкът Стоян Райчевски и доц. Драго Михалев – председател на Съюза на репресираните от комунистическия терор в България.

В конференцията участваха също членове на националното ръководство на Обединени земеделци и представители на земеделските организация в София, Пазарджик и Бяла Черква.

На снимката Емил Йончев15ДИСКУСИЯ - 3 - ЕМИЛ ЙОНЧЕВ

“Александър Стамболийски е една от ярките и значими личности в нашата нова история. За съжаление през всичките тези години продължават да се лансират неверни и неточни оценки за него и за неговата политическа дейност. А в днешните времена някои си служат с името му без да могат да правят и част от неговата вътрешна и външна политика”, заяви историкът Илия Стефанов. Той говори за живота и политическата дейност на земеделския водач, който не се бои да се противопостави на статуквото на властта. Стамболийски се обявява категорично против включването на България в Първата световна война и за тази своя непримирима позиция е осъден на доживотен затвор. За да бъде освободен след това от същата тази власт и изпратен през септември 1918 г. да води преговори с участниците във Войнишкото въстание за мирно разрешаване на конфликта, посочи историкът.

Стефанов изтъкна неговата външнополитическа дейност начело на страната, която има за цел да изведе България от международната изолация след Първата световна война. Както и законодателната дейност на земеделското управление, когато са приети над 300 закона.

Републиканец по убеждение, за Стамболийски “доверието на народа е по-важно от доверието на царя”. И тъй като с политическите си възгледи е бил непреодолима преграда за задкулисието и организаторите на преврата, той е бил обречен на физическо унищожение, подчерта историкът.

Илия Стефанов показа пред аудиторията смъртния акт за убийството на Стамболийски, издаден през 1925 г. Документът, по думите му, е бил получен  тайно след години от неговата внучка Милена Стамболийска.

15ДИСКУСИЯ - 4

Зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев също изрази несъгласие с негативните изявления за личността на земеделския водач и изтъкна факта, че и днес професори говорят неистини за Стамболийски и учат на тях студентите си. Той припомни твърдение на историк от преди години, че Стамболийски влиза в затвора през 1915 г. заради житна афера, която в действителност се е разразила година след това.

А историческите факти са други, каза Емил Йончев и посочи, че през 1915 година на аудиенция при царя, състояла се на 4 септември, Стамболийски му заявява недвусмислено – в прав текст: „Това решение ще Ви коства не само държавата, но и короната!”

Междувременно той издава и Манифест против въвличането на България във войната. И впоследствие за тези две неща е осъден на доживотен затвор.

Емил Йончев изтъкна, че при управлението на Стамболийски са направени реформи, актуални и днес. Той припомни Закона за задължително изкупуване на земеделската продукция, премахването на прекупвачите със Закона за кооперативните консорциуми, както и политиката за оземляване на земеделските производители.

Начело на държавата Стамболийски успява  да активира целия трудов потенциал на българският народ – селяните обработват земята, занаятите се развиват, промишлеността набира скорост. Българският лев има златно покритие. Търговията процъфтява, каза Емил Йончев.

Той припомни и друг малко известен факт – Стамболийски оставя отворена главата от Ньойския договор за изконното право на България за излаз на Бяло море. Много по-късно, след неговата смърт, този шанс за излаз на Егейско море е проигран през 1928 г. в Хага от дипломатите от кариерата Буров и Моллов, посочи Йончев.

В заключение той каза, че за своята вътрешна и международна политическа дейност, в края на ХХ век, Стамболийски е посочен за политик на столетието от група американски историци.

Петя Ставрева благодари на Държавна агенция „Архиви“ за домакинството,  на ЗНС за предоставената документална изложба за живота и делото на земеделския лидер и на всички участници в дискусията.  От своя страна директорът на Държавна агенция “Архиви” доц. Михаил Груев каза, че документите и снимките, показани в експозицията са малко известни. След тях са снимки от следването на Стамболийски в Хале, Германия и от европейската му обиколка.

Изложбата може да бъде видяна в залата на “Московска” 5 до 22 март включително.

Доц. Груев изрази надежда, че Агенцията ще бъде домакин и на такава среща за 120 години от основаването на БЗНС.

На форума лидерите на земеделските организации призоваха за продължаване на консолидацията на земеделското движение.