Въпреки понижението на температурите, което продължи и днес, пролетта е на прага ни. Голяма част от овощните дръвчета по дворовете и улиците на Пазарджик и околните селища вече за разцъфтели, а вече имаме и първият завърнал се щъркел в областния град. Той е бил видян от наши читатели на висок комин на едно от кръговите кръстовища на Марица. Щъркеловите гнезда са пълни в Бошуля и Пищигово. Още в средата на февруари пък се появи щъркелът, който обитава гнездото на камбанарията в Брацигово.

Прелетната птица продължава да стяга гнездото си, а местните хора разказват, че така се е развихрил, че изпуска клонки върху главите им, когато минават под кулата. До края на месеца ще започне и миграцията на женските птици, които през април ще започнат да мътят и три седмици по-късно ще се сдобият с потомство. Любопитна подробност е това, че яйцата се мътят от двамата. Те правят това на смени.

Когато се излюпят, пиленцата са покрити с къса бяла перушина, която сменят още на осмия ден. Родителите носят храна и им я оставят на края на гнездото. В устата бебетата получават само вода. Два месеца след излюпването малките вече изпробват крилете си в първи полет, придружени от внимателните им родители, които ги учат да ловуват и да се пазят от опасности. В разгара на лятото поотрасналите любопитни малки щъркелчета често могат да се видят в гнездата, застанали в сянката на своите родители, пазещи ги от жаркото слънце.

Скоро след първия полет малките, които всъщност вече изцяло приличат на родителите си, се чувстват напълно уверени и напускат завинаги гнездото. След още месец те се присъединяват към ятото.