Иван Пещерски, Председател СРКО “Пролетно хоро“

За  осма поредна година, тази събота (23 март) Велинград ще посрещне любители на български народни хора от цялата страна. Фестивалът“Пролетно хоро“  отново ще се превърне в празник на българския бит, фолклор и традиции. Националният фестивал”Пролетно хоро” има своето заслужено място в програмата за фестивали и събори на  Министерство на културата и Министерство на туризма. Той се подкрепя и популяризира  и от  Европейската асоциация на фолклорните фестивали – ЕАФФ.

В  културния  календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие, с над 1500 участници и гости от цялата страна.Събитието е част от културния календар на Област Пазарджик.  През 2016 година „Пролетно хоро“ бе с номинация“Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерство на туризма годишни награди  за туризъм.През 2016  и 2017 година фестивала се презентира от Община Велинград  на  международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”.

Националното сдружение на общините през 2017 година също популяризира  проявата ,  чрез своите информационни бюлетини до местните власти в цялата страна,тъй като седмото издание бе посветено на 70 години от създаването на Велинград.

Сдружение „Пролетно хоро“ работи в сътрудничество и с гражданското сдружение “За теснолинейката”, което рекламира  „Пролетно хоро“ с  едно атрактивно пътуване до Велинград с теснолинейката. Стремим се едновременно с фестивала да показваме и да говорим за Велинград, като туристическа дестинация , като място, в което има какво да се види и какво да се преживее. „Пролетно хор“ вече  е   една добра реклама на Велинград и дано, и за напред това да е така.

Фолклорната проява  се организира с партньорството и подкрепата на Община Велинград , Дружба Родина, Дружество за защита на Родопите, „Ротари клуб“-Велинград  и др. Фестивалът „Пролетно хоро“ се радва на голям интерес .В последните три издания броя на участниците и гостите бе между  1400 и 1900 души  от цялата страна .

Фестивалът няма конкурсен характер. Той събира на едно място хора на различна възраст, с различен социален икономически и образователен статус, с една основан цел-да популяризират  българския фолклор, песенен и танцов и да играят заедно български народни хора.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал. Трите модула в програмата  му предлагат различно изживяване и емоция  и за участниците, и за публиката. Представят по атрактивен и оригинален начин фолклора ни, провокират интерес към българските народни хора ,любов към българските традиции,  национална гордост  и самочувствие.

Фестивалът “Пролетно хоро“ е фестивал  на българщината, той е емоция, гордост, традиции и бъдеще събрани в едно. Фестивалът дава възможност на стотици българи да дойдат във Велинград, да  играят български народни хора и за пореден път да докажат, че българския фолклор живее в настоящето и има бъдеще Фестивалът  е един нагледен урок по история и краезнание, урок който се възприема лесно и не се забравя никога .Урок който впечатлява.