Библиотеката при НЧ“Развитие-1873″ ви кани на среща-разговор с Йова Станкова на 28 март от 17.30 ч. в Детски център“Гъбарко“.

Йова Станкова – интересна и харизматична личност от рода на големия, български писател Йордан Йовков ще представи дебютния си роман – „Галерия от светове“ в гр.Пещера. Родена в София, израснала в Ангола, завършила образованието си в Мюнхен и живееща в Кейптаун. Животът на Йова Станкова от ранна детска възраст протича в Ангола, Африка, където посещава руско училище, по времето на гражданската война в страната. В онези години баща й е посланик в Ангола. По-късно семейството й се прибира в България, а през 2001 година Йова завършва езиковата гимназия 125 СОУ „Проф. Боян Пенев“ с преподаване на френски език.

Същата година заминава за Мюнхен, където няколко години по-късно се дипломира в „Лудвиг Максимилиан“ по специалностите: „Наука за религията“, „Политология“ и „Руски език“. След дипломирането си заминава за Кейптаун, Южна Африка, където се отдава изцяло на писането на дебютния си роман.

Любовта й към писането не е случайна, тя е наследство от големият писател Йордан Йовков, чиято потомка е Йова Станкова. Тя е автор на романа „Галерия от светове“, който разказва история на млада жена, която се опитва да открие себе си чрез изкуството. „…България ще остане моя първи и единствен дом, към който се завръщам винаги с удоволствие”- казва Йова Станкова.