С настъпването на пролетта желанието ни да посетим нови места нараства неимоверно. Ако става дума само за ден, можем да заложим на близки дестинации, но ако решите да направите двудневно пътуване, то можете да тръгнете от Пазарджик и да посетите градовете Кавала и Солун в старите български граници.

Колко ще ви струва това?

20мелник5

Ако автомобилът ви е на бензин, само за гориво трябва да предвидите около 160 лв., а ако сте на газ, около осемдесет лева. Важно е да напълните резервоара преди да влезете в Гърция, защото в момента цените на бензина там варират от 3 до 3.40 лв за литър, а газта ще ви струва 1.60 лв. за литър. За храна в Южната ни съседка трябва да предвидите по десетина евро на човек, а в случай, че си приготвите сандвичи, може да се разминете и с по-малко за сладолед или кафета.

И така – важно условие е да потеглите рано сутринта в събота, защото движението тогава не е натоварено и ще успеете много по-бързо да стигнете до границата и първата точка от вашето пътуване. От Пазарджик най-добре е да поемете към Юндола, през Белово и да продължите към граничния пункт Илинден при Гоце Делчев. От там до Кавала е около час. Ако тръгнете около шест ще бъдете там не по-късно от десет часа. Градът ще ви посрещне с белота и синьо море. Ще ви се иска направо да се потопите в него, но все още е доста студено. Температурата на водата в момента е около осем градуса.

20кавала5

Можете да разгледате крепостта, пристанището, пазара, както и кавалския акведукт, който е колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Построен е около 1550 г. на мястото на дълга стена, която изпълнявала защитна роля и била използвана като акведукт. На върха съществувало пространство, по което се разхождали стражите на града. През XV век акведуктът бил разрушен и султанът издигнал нов, известен с името Камарес, за да снабдява града с вода. Конструкцията се състои от 60 арки с различни размери, най-голямата от които е висока 52 метра. Важно е да се знае, че градът е освободен от османско владичество едва през 1912 г. от войводите на Македоно-одринското опълчение Михаил Чаков, поетът Пейо Яворов, Йонко Вапцаров и Христо Чернопеев на 27 октомври 1912 година без нито един изстрел.

На 31 октомври 1912 г. в града влизат войските на българския Родопски отряд под командването на генерал Стилиян Ковачев. В града е отворено българско училище, когато комендант е Христо Чернопеев, а Михаил Чаков е околийски началник. Кавала остава в български ръце до Междусъюзническата война през лятото на 1913 година, когато в него влизат гръцки войски и според Букурещкия договор от 10 август 1913 г. Кавала е предаден на Гърция.

В хода на Първата световна война Българската армия през август 1916 година заема района на града и той остава под български контрол до Солунското примирие от 29 септември 1918 г.

20кавала120кавала20кавала3

В 1941 Втора българска армия навлиза в Беломорието и заема областта. Кавала стопанско и административно става водещ български град на крайбрежието на новоосвободената беломорска област. В него е главната база и щабът на Българския беломорски флот. Има и българска корабостроителница. След девети септември 1944 година, българската армия се изтегля от областта.

20кавала2

Ако никога не сте го виждали градът ще ви омае. Но не му отделяйте повече от час, защото трябва да продължите. По магистралата за Солун има отбивки на поне десетина села, които имат плажове. И ако все още не сте решили къде да прекарате лятната отпуска можете да се спуснете към някое от тях и да го разгледате.

По магистралата, малко преди Солун ще ви съберат тол-такса в размер на 2.5 евро.

От там поемете към Солун. Градът е свързан с българската история и не веднъж е бил част от българската държава, но това е било много, много отдавна. Важна за всеки българин обаче е църквата Свети Димитър Солунски. Ако сте били внимателни в часовете по история, то несъмнено си спомняте, че по чудотворен начин иконата на сетеца се е озовала в Търновград, а това било поличба за успеха на въстанието на Асеневци. Историята мълчи за това какво е станало с иконата, но църквата съществува и днес. В нея има целебно аязмо и можете да видите ковчежето с мощите на Солунския чудотворец.

20солун 20солун1

20солун220солун3

Разходете се и по пристанището, това е най-краткият път до Бялата кула, а също така и до площад Аристотел. Ако сте сторили всичко това, то вече ще е време да помислите за завръщането си в България.

За да не плащате хотел в Гърция, най-привлекателното и близко място до границата през Кулата е Мелник. Пътят от Солун до Мелник ще ви отнеме около час и половина, ако няма навалица на границата, но съботния ден е доста спокоен.

Цената за двойна стая в Мелник е от петдесет до седемдесет лева. Хубаво е да си направите предварителна резервация, а координатите на хотелите ще откриете в интернет или можете да резервирате чрез Booking.

На следващия ден спокойно можете да се насладите на историческите забележитености на града, който е свързан с нашия край чрез деспот Слав. В продължение на около двадесет и пет години той е независим владетел на Родопите и обявява Мелник за своя столица. Все още съществуват останки от неговата крепост, манастирите, които той е съградил и още много красиви места които ще откриете сами.

20мелник 20мелник120мелник520мелник720мелник420мелник2

Само на шест километра от Мелник е Роженския манастир, разглеждането му ще ви отнеме около половин час.

20рожен20рожен1

20рожен220рожен3

20рожен420рожен5

 

Точно толкова е и пътят от Мелник до Рупите, ако искате да видите мистичното място, прочуто с пророчицата Ванга. Нейните наследници са направили огромен парк, в който можете да отдъхнете и да похапнете, ако ви се иска да сторите това. Ще видите къщичката на баба Ванга, където е приемала посетители, а също така и храма Св. Петка, зографисан от Свилен Русев.

20рупите520рупите

20рупите320рупите4

Ако искате да се приберете по светло, най-добре е да потеглите от Рупите към четири часа следобед. Поемете по магистрала Струма, а след това следете за отбивка към Велинград.