С покачването на температурите, глетчерите по склоновете на Еверест се топят все повече и повече. А по този начин разкриват и неприятна гледка за онези, които искат да изкачат върха. Близо 300 души са загинали от първият опит за покоряване на Еверест до днес. Телата на повечето от тях така и не са открити от спасителните служби и остават дълбоко погребани под снега. Но с интензивното топене на ледовете, планината разкрива труповете на изгубените души.

„Опитахме се да изчистим онези тела, които намерихме, но по-старите излизат тепърва наяве. – казва пред BBC Анг Шерпа, бивш президент на планинската асоциация на Непал. – Всичко това се дължи на глобалното затопляне“. Един от офицерите от местната полиция твърди, че през последните години е помогнал за прибирането на поне 10 тела, но от скоро, труповете, които ледовете разкриват, стават все повече и повече.

Проблемът е най-вече от страната на Непал, където законите правят прибирането на труповете все по-трудно. Ръце и крака започват да се показват от снега около Лагерите за почивка и най-вече в района на ледника Кумбу – място, през което всеки, който иска да стигне до върха трябва да премине.

Според експертите, в последните години температурата на Еверест се е покачила с близо 2 градуса. Но топенето на ледовете не е единствената причина. Ледника Кумбу също се движи, а изместването му разкрива телата под него.

Тъй като процедурата по свалянето на труповете от планината е скъпа и трудна, много от тях остават там като маркировка за следващите туристи, оказвайки им пътя. Цената за прибирането на едно мъртво тяло е между 40 и 80 хиляди долара според експертите. Много от планинарите също настояват, ако умрат в подножието на върха, телата им да бъдат оставени там.

„Това е много лично нещо. Не се заемаме със свалянето на трупове от Еверест, освен ако не пречат на пътя на другите алпинисти или семействата им не пожелаят. В противен случай ще сме неуважителни към последната им воля“, казва Анг.

Ето кои трима българи са останали завинаги на Еверест четете – ТУК