В края на март България традиционно преминава към лятно часово време. Това се случва в последната неделя на месеца, която тази година се пада на 31 март. Тогава в три часа ще преместим стрелките на часовниците с един час напред. Тази система е въведена с цел спестяване на разходи за осветление.

През 2020 г. се прекратява смяната на стрелките на часовника на зимно и на лятно часово време. Това решиха евродепутатите от Земеделската комисия в ЕП, съобщиха от Европарламента.

Припомняме, допитване до eвропейските граждани, проведено 2018 година показа, че мнозинството европейци искат тази практика да спре. Резултатите от анкетата, проведена в България показаха, че повечето българи също искат да прекрати тази смяна.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последват примера, като в началото въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави с цел да се пести енергия, по-специално по време на войните или по време на петролната криза през 70-те години. От 1980 г. насам ЕС постепенно прие законодателни разпоредби, благодарение на които бяха отстранени различията между националните графици за смяна на часовото време. През 2018 г., обаче проучвания показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват, че смяната влияе неблагоприятно върху тяхното здраве.

По искане на Европейския парламент през лятото на 2018 г. Комисията проведе обществена консултация по въпроса. 84% от 4,6-те милиона отговора са за премахване на смяната на часовото време. 51% от българите гласували в анкетата са на мнение, че тук постоянно трябва да живеем по лятното часово време.