Ако беше жив, на 18 март Сергей Вачев – екскметът на първото евросело в България, щеше да навърши 67 години. Той си тръгна от живота на 11 декември 2014 г. и тази година се навършват пет години от кончината му. Две години след нея бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Лесичово“, но целият му живот бе отдаден и на родното Калугерово. От там е и наскоро починалият д-р Стайко Спиридонов, по чието предложение Вачев стана „почетен“.

И до днес съселяните му го помнят само с добро и с огромното му желание да помага на хората. „Като Левски митарстваше по институциите и докато не си постигнеше целта, не е спирал. За него нямаше никакви облаги, можеше да яде само хляб и домати. Не е ламтял за нищо, а си отиде толкова рано…“ – разказват хората от родното му село.

Сергей Вачев бе кмет на село Калугерово в продължение на 11 години, а преди това един мандат и председател на Общинския съвет в Лесичово. По негова инициатива през 2009 г. евросело Калугерово беше удостоено със сертификат и златен печат за уникално европейско селище, през същата година беше открита уникалната за Европа „Скулптора на живота“.

Завършва Великотърновския университет, специалност „История“. Занимава се с научна работа и публицистика, дългогодишен музеен работник е. По негова инициатива и с активното съдействие на калугеровци бе възобновен параклиса „Св. Илия“. Сергей Вачев бе организатор на десетки дарителски кампании в помощ на социално слаби. До смъртта си, Вачев остана не само административно, но и граждански активен по отношение на обществения живот в общината.

„… Той беше от онези хора, които отказа служебен телефон от общината към която работеше, като общински съветник със мотива, че – Цитирам : „Не желая да ме подкупват със материални щуротии“ …. От онези хора, които за коледа намираше безплатни дърва и подаръци за бедните семейства в село Калугерово … Ех, кмете … кмете…“ – пише за него синът му Георги Вачев.

ЗА НЕГО

Сергей Вачев е роден на 18-и март 1952 г. Завършил е Техникум по електротехника, а след това „История“ и „Социално управление“. През 1999 г. е избран за общински съветник и впоследствие за председател на общинския съвет на община Лесичово. На местните избори през 2003 г. става кмет на село Калугерово и се оказва един от най-влиятелните управници на селото, тъй като не само успява да допринесе за развитието му, а и го превръща в първото евросело на територията на Република България.