Счетоводни къщи в Пазарджик алармираха, че от 25 март насам имат проблем с електронното подаване на финансовите отчети в Националния статистически институт. Въпреки усилията системата ги изхвърля, а това може да доведе до сериозни глоби за фирмите с неподадена документация, платили сме за електронен подпис, а сега не можем да го ползваме жалят се счетоводките.

Срокът за подаване на финансови отчети изтича на 31 март, до тогава трябва да се подадат и годишните декларации на всички фирми. Ако нямат генерирани входящи номера, те не могат да подадат годишни декларации към НАП.

На сайта на статистиката до сряда, 27 март е имало уведомително съобщение: „Уважаеми потребители, Достъпът до ИС “Бизнес статистика” е временно ограничен за извършване на дейности по техническа поддръжка на системата. Системата ще бъде достъпна след един час. Моля да ни извините за причиненото неудобство. Благодарим ви за проявеното търпение”.

При нов опит за влизане в системата и подаване на отчета се появява съобщение „Връзката със сървърът е преустановено”.

В четвъртък надписът гласи: „достъпът до системата е временно ограничен до 10:45 часа на 28.03.2019”.

„Ако не успеем да подадем отчети към статистиките, не получим ли входящ номер, не може да подадем декларациите, фирмите не могат да платят задълженията си и подлежат на глоби и те не са малки”, оплакаха са счетоводителите. Тази нощ счетоводители са опитвали да влязат в системата и през нощта. Не може да се работи през деня, вечер влизането в системата се улеснява, но отново ни изхвърля, казаха счетоводители.

Междувременно от  НАП заявиха, че имат готовност временно да разрешат подаването на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци без вписване на задължителния по закон входящ номер на подадения пред НСИ ГОД, ако бъде поискано от Националния статистически институт. Според експертите на НСИ в момента системата за подаване на годишни отчети за дейността функционира нормално.

От Националния статистически институт съобщиха и, че срокът за подаване на ГОД ще бъде удължен, като фирмите са задължени да качат отчетите си в информационната система „Бизнес статистика“ на НСИ до 5 април, като номерата им ще постъпват в НАП служебно.