Съдия Диана Стателова не позволи на прокуратурата да отстрани от поста му кметът на Стрелча – Стойно Чачов. Според нея оставеното без коментар искане на обвинението е неоснователно. Решението ѝ вероятно ще бъде протестирано пред Окръжен съд – Пазарджик в законовия срок.

Съдия Стателова бе и съдия по делото срещу Иван Евстатиев преди четири години, когато Чачов тощу -що бе поел поста кмет на Стрелча. На практика тя се занимава в съдебната зала с втори градоначалник от родния ѝ град.

Делото бе гледано при закрити за журналистите врати днес в Районен съд – Панагюрище. На влизане в съдебната зала Стойно Чачов заяви пред журналистите, че съвестта му е чиста.

Припомняме, че срещу Стойно Чачов е повдигнато обвинение за принуда. Според обвинителния акт, кметът е накарал служител в общината да подаде молба за напускане без дата, като го е заплашил с уволнение. Кметът на Стрелча е с мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 2 000 лева и не се признава за виновен. В залата стана ясно, че единственият служител, на чиято входирана молба се опира обвинението, е бил уволнен часове след като я подписал. Според защитата на Чачов, това обезсмисля обвинителния акт.