16велинград - старинна3Миналата година Велинград шумно отбеляза своята седемдесет годишнина, но връщането към неговото минало събужда спомени и носталгия у онези от жителите, които днес са пръснати по света, но се връщат всеки ден в родното място, благодарение на социалните мрежи. Именно там се появяват и снимките, които напомнят за миналото. И всеки, който е потеглил към днешната СПА-солица на Балканите, първо трябва да премине през дефилето, където ще му прави компания и теснолинейката.

16варвара -прелеза

Също от миналата година, малко след изхода от Варвара към Велинград бе направен ремонт на малкото мостче, по което железницата отпрашва към курорта. Ето защо публикуваме и снимка, която ще ви припомни как изглеждаше пътното съоръжение, което е било създадено още през двадесетте години на миналия век.
А в още по-отминалото време, когато още не съществувала железницата, а само черен път, хората се предвижвали нагоре и надолу в планината с каруци или файтони. Малко по-късно с коли, които едва развивали седемдесет километра в час, а по стръмния терен, когото трябвало да преодолеят, честичко се налагало да се спира, за да „си почине двигателят“.
17велинград-дефилето-освобождението
Велинград е създаден през 1948 година след сливането на селата Лъджене, Чепино и Каменица, непосредствено след като в България се налага комунистическият режим. Градът е разположен в западната част на Родопите и е кръстен на партизанката Вела Пеева, родена в село Каменица.

През втората половина на ХХ век Велинград се развива като един от най-посещаваните планински курорти в България. Тази тенденция продължава и до момента, тъй като богатството на минерални извори и природни красоти, както и изключително здравословният климат привличат туристите тук целогодишно.

 

Потопете се в миналото. Приятно разглеждане.

03велинград-лъджене14каменица

16велинград - каменица16велинград - старинна

16велинград-старинна117велинград - общ изглед

16велинград - старинна217велинград-1878-Чепино

17велинград17велинград -чепино-соц

17велинград-чепино-соц121велинград-женска баня

21велинград-прогимназия 21велинград-улица

21велинград - хотел в чепино 21велинград-главната

А как можем да говорим за Велинград и да не споменем Клептуза? Знаете ли легендата, ако не – прочетете я ТУК

14велинград114велинград

16велинград-чепино17велинград - клептуза

17велинград -клептуза -196524велинград-клептуза

30велинград 1 30велинград21велинград-женска баня 21велинград-парк

И спомени от един изчезнал ресторант.

16велинград - ресторант Бор16велинград - ресторант Бор1

16велинград -ретро30велинград - ресторант бор