По левче е цената на билета за дете до седем години в някои линии на градския транспорт в София, разказаха потърпевши пазарджиклии – студенти. По закон всяко дете до 7-годишна възраст има право да пътува безплатно. Оказва се обаче, че в много общини има допълнителни изисквания, за които родителите масово не знаят. За да се вози в автобуса без пари, хлапето трябва да има специална карта. Тя е персонална с имената и възрастта на детето, но без снимка.

Съвместна инициатива за издаване на карти за безплатно пътуване на децата до 7 години стартира Община Пазарджик заедно с обществения превозвач „Хебър бус” АД, съобщи днес кметът Тодор Попов.

За целта е създадена организация директорите на детски градини на територията на общината да подпомогнат родителите с подготовката на необходимите документи, а представителите на фирмата – превозвач имат ангажимента да предоставят на детските заведения полагащите се на децата безплатни превозни документи.

Картите се издават ежегодно и независимо къде са издадени, важат за вътрешноградския автобусен, тролейбусен, трамваен транспорт в цялата страна, включително и метрополитена. Валидни са до рождения ден на детето, когато то навършва 7 години.