Фалшива новина за израелски „Парацетамол“, чийто прием може да ви отрови се разпространява като съобщение в социалните мрежи.

11вирус

 

Под прицела на автора на „новината“ са таблетки, които носят маркировката P/500. Според съобщението в лекарството се съдържа вирус „Мачупо“, който бил сред най-опасните в света. Истина е, че съществува такъв вирус, но той не може да вирее в суха среда, каквато е хапчето.

Всичко това е лъжа. Наша проверка установи, че съобщението съществува още от 2015 г. като първо е обходило няколко бивши съветски републики.

Паниката, която предизвикала първоначалната му поява накарала институциите да направят разследване, което завършило с констатацията, че е невъзможно на пазара да се продава подобен продукт.

А също така не е открита и нито една таблетка, която да доказва верността на заплашителния текст. В периода, в който съобщението прелитало от телефон в телефон, обаче са намалели продажбите на „Парацетамол“ като цяло.

През 2017 г. „новината“ предизвикала подобна вълна на проверки и в Индия, а миналата година в Босна и Херцеговина. От там се преместила в Австия, а ето я днес и у нас.

11парацетамол 11парацетамол-611австрия-парацетамол-2