„Само в последния ми мандат са открити над 3800 нови работни места, предстоят да бъдат открити още 1500 нови“, това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов в предаването „60 минути“, повечето от тези места са осигурени от фирма „Костал“. „Това не означава, че не сме срещнали и подкрепата на местния бизнес – само „Раис“ откри нови над 100 работни места“ – каза Попов, под 3% е безработицата в общината в момента стана яссно от думите му. „Проблем вече е кой ще дойде да работи, а не дали ще има работни места? С две думи ние правим възможното да създадем условия аз работодателите.“ – заяви кметът.

„Един кмет не е работодател на никой друг, освен на собствената си администрация. Заплатата на администрацията не бе променяна повече от десет години, в средата на скалата определена от държавата сме. Аз не мога да определям заплатите в частния сектор, но ние превим нещо по-важно имаме конкуренция и тя кара работодателите да увеличават заплатите на работниците. Считам, че тази тенденция ще продължи.“ – каза градоначалникът.

„Турски инвеститори ще строят в посока Пловдив, а също и китайски, които искат да правят земеделие там. Така че можем да очакваме и още инвестиции от Китай в средносрочен план. Ние ще продължим да се развиваме тук активно, защото сме на много добра логистична позиция и транспорт – магистрали, жп, две летища в много голяма близост. В Пловдив полето вече е пълно и следващите инвеститори ще тръгнат насам.“

Предстои акция по събарянето на 200 незаконни къщи в ромския кв. Изток тече в Пазарджик, съобщи кметът на града Тодор Попов в предаването „60 минути“ на Телемедия. Става дума за постройки изградени зад промишлената зона в посока Пловдив, където има десетки застроени метри, за които няма никакви разрешителни. Съдействие в провеждането на акцията ще окажат ОДМВР и ДНСК.

„Разпратени са над двеста писма до собствениците на незаконните постройки, които имат едномесечен срок сами да ги съборят, а ако това не се случи ще се наложи да бъдат намесени съответните институции“, допълни кметът.“Застроените територии са частна собственост и няма как ромските домове да съществуват там, те трябва да се научат, че трябва да има ред. У обществото се поражда чувство на несправедливост именно поради подобни неща.“ – допълни градоначалникът.

За три мандата

В предаването кметът Тодор Попов припомни това, което се е случило през последните 12 години, в които Пазарджик се е променил осезаемо. „На първо място насочихме усилия към образователната инфраструктура – няма училище, което да не е реновирано, няма детска градина също, вложили сме не малко средства, ремонтирахме материалната база на почти всички училища, с нови учебни стаи и физкултурни салони. След това насочихме усилия към пътната инфрактруктура – разширихме част от улиците – бул. Цар Освободител, ул. Кочо Честимески, бул. Мария Луиза. Насочили сме внимание към зоните за отдих – парк Острова, Писковец, Стадиона, промени има и в социалната инфраструктура. Малцина знаят, че над 1000 души ежедневно получават топла храна благодарение на нашите проекти, спортните терени и съоръжения. Новото Депо, новата Автогара, тролейбусният и автобусният превоз са напълно обновени, централната градска част, шестте квартала, които имат съвършено различен вид, всичко това се е случило през последните 12 години“. „Имаме принос в развитието на спорта и културата. Към този момент в сферата на волейбола вече сме непреодолим фактор, спечелихме Купата за България и играем за финала на Суперлигата. Считам, че тези момчета трябва да бъдат подкрепяни. Аз съм амбициозен човек и не се задоволявам с второто място, защото то не ни отива.“