До 25 април е срокът за регистрация на листите на пратиите и независимите кандидати за участие в предстоящите на 26 май избори за нов Европейски парламент. Сред партийните кандидати до този момент можем да отличим и двама души, които са тясно свързани с нашата област. Става дума за писателят Александър Урумов и предприемачката Кристина Василева. В списъка на свързаните с областта хора, можем да включим и досегашната евродепутатка Искра Михайлова и колегата й Андрей Новаков.

19александър

Александър Урумов е добре познат на читателите на РZdnes.com, тъй като многократно сме ви срещали с него по повод книгите „Али Безсмъртния“ и „Татко, обичай ме“. Той е роден в Брацигово, но кариерата му се развива в столицата. Работил е във Военното министерство и БНБ, но в същото време това е човекът, който създаде текста за спектакъла „Лалугер“ ( с номинация за „Аскеер“), автор на сборниците разкази „Приказки в края на времето” (номинация „Южна пролет” за творчески дебют), „Малкото име на дните” и „Тиква!”, както и на изследването „Исус Христос – власт и политика”. Негови са и пиесите „Тиква!”, „Който трябва”, „Положение профундо” (номинация „Иван Радоев) и „Ние, българите”. В първия си роман „Али Безсмъртния“ в първо лице, единствено число той разказва драмата и спасението на Али Дини.

Днес Александър Урумов сам разкри защо има намерение да се кандидатира:

Като враг номер 1 на Истанбулската конвенция и на брюкселската селищна система приех да бъда част от гражданската квота на ВМРО за евроизборите, защото:

1. Вярвам в Христос.
И знам, че всеки трябва да носи своя кръст според призива, който има под това небе.

2. Вярвам в семейството от мъж и жена – и няма друго.
Вярвам, че защитата на този вечен модел си струва битките на всички нива.

3. Вярвам в силата на българските корени.
Убеден съм, че времето на интелектуалния изолационизъм свърши – България има нужда от действие.

4. Вярвам в правото на живот на всяко дете в майчината утроба!
Прекланям се пред обичта на майката. Когато обичта решава, животът побеждава.

5. Вярвам в силата на връзката между поколенията.
Голямата битка винаги е битката за следващото поколение. Нашата голяма битка днес ще помогне на някоя голяма битка на децата ни утре.

6. Вярвам в победата на народите над глобализацията.
Днес е време народите на Европа да пречупят брюкселския натиск за подчиняване и обезличаване на националните държави.

7. Вярвам в достойния пример, който ще завещаем на децата си.
И ако някой след години ме попита какво съм направил в днешното време ще го погледна в очите и ще му кажа:
Направих всичко по силите си!

Да живее България!
Бог е с нас!

06кристина

Велинградчанката Кристина Велкова е кандидат за евродепутат от листата на коалиция „Път на младите“, тя е на 27 години, завършила е Fashion Institute of Technology в Ню Йорк. Тя е предприемач и ще бъде с №12 в листата. В биографията ѝ се вписва успешната кариера на модел за редица световни марки, работи във Vitaclean, владее английски език, понастоящем живее в Лондон. Създател е на Vitaclean Ltd., продукт за филтриране и минерализиране на душове, който вече се продава в лидери на световния ритейл. Стипендиант на групата Бейкър за лидерство и висок успех.

Водач на листата е председателят на клуба на младите българи от чужбина „Мулениум“ Румен Чолаков (28 г.), който живее в Лондон и е юрист в международна компания. Той е завършил „История“ в „Тринити колидж“ в „Кембрийдж“ и „Право“ в Kaplan Law School.

06път на младите

Коалиция „Път на младите“ официално обяви своя списък с кандидати за евродепутати на предстоящите избори на 26 май. Листата се състои изцяло от високообразовани българи под 35-годишна възраст с разнородни успехи по света и у нас, които досега не са участвали в политиката.

20искра

В областта е много популярна и кандидатката за евродепутат от ДПС – Искра Михайлова. Тя направи не малко за избирателите на своята партия в областта още докато беше народен представител.

Бивш министър на околната среда и водите, госпожа Михайлова бе председател в Комисията по регионално развитие в Европейския Парламент. Силен привърженик на идеята, че устройството на градовете в регионалната политика е незаменим фактор за подобряването на икономическото благоустройство на регионите на ЕС, Искра Михайлова застана и зад идеята, че вътрешните процеси и политики на ЕС трябва да бъдат опростени и лесно разбираеми, за да работят за всички.

Усилията на Искра Михайлова да популяризира ползите и потенциала на териториалното сътрудничество между страните членки на ЕС, както и наблягането на важността на по-отдалечените региони на ЕС са незаменими. Предишните й успехи и постижения включват редица от ключови за развитието на този сектор доклади, включително и доклад по собствена инициатива относно най-добрите пътеки за бъдещото развитие на регионалните политики на ЕС.

20андрейAndrey_Novakov-EP

Сред добре познатите имена е и това на Андрей Новаков, който вече има зад гърба си един евродепутатски мандат и отново е кандидат от листата на партия ГЕРБ. Андрей Новаков е роден в Пазарджик на 7 юли 1988 г. При встъпването си в длъжност е най-младият член на Европейския парламент и един от най-младите в историята на институцията.

Лауреат на класацията на списание Форбс „30 под 30“ за най-успешни млади хора в Европа, категория „Политика“. Създател е на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

На 6 октомври 2015 година Европейският парламент одобрява доклада „Новаков“, след който България получава 6,377 милиона евро финансова помощ за справяне с последствията от наводненията и тежката зима през същата година.

Автор и вносител е на доклад за отпускане на 380 000 евро за техническа помощ към най-големия фонд на ЕС за подкрепа на уволнени работници – Европейският фонд за приспособяване към глобализацията.

През януари 2017 година е избран за вицекоординатор на ЕНП в Комисия по Регионално развитие на ЕП.