Изтичащата седмица със сигурност ще бъде запомнена от целия свят, Европа и България. След пожара в „Нотр Дам“ всичко е различно, защото заедно с покрива на катедралата се срутиха милиони спомени. Това, което всеки един човек си спомня от вътрешността на катедралата, вече със сигурност няма да бъде същото. Поне в близките пет години, толкова определи Макрон, за възстановяването на култовата готическа катедрала. Никога до този момент подобно бедствие не е обединявало толкова бързо и толкова много хора. От понеделник вечер, когато католическия свят отбеляза Велики понеделник, до днес – католишкият Великден, помощта за възстановяването на „Парижката Света Богородица“ надхвърля един милиард евро. В спасителната акция се включиха буквално всякакви хора, от милиардери до просяци. И някак съвсем естествено се сещам за нашия дядо Добри. Ако беше доживял този момент той сигурно също би се включил в кампанията.

И ако светът се втурна да помага безкористно – у нас отново се завихри полемика – трябва ли да помагаме за спасяването на тази катедрала, като парите можели да се ползват за спасяването на детски животи. От какъв зор се включваме и ние?

Нищо ново под слънцето.

Ние и нещо хубаво да правим, и виц да разкажем, все ще има кой да каже – „аз го знам по друг начин“. Всъщност катедралата е била възстановявана и през XIX в. по същия начин, но от парижани. А призив за това отправил не кой да е, а самият Виктор Юго. Събуждането на „Старата дама“ е и причината за написването на неговата „Парижката Света Богородица“. И хората го послушали, защото ги водела неведомата сила на любовта към родния град, към това свято място. Дали някой ден същото може да се случи и в Пазарджик?

В същия ден, но в по-ранен час, на католишкия Велики вторник, в София екскметицата на „Младост“ – Десислава Иванчева и нейната заместничка получиха по 20 и 15 години затвор за поискан и неполучен подкуп. А също така стана ясно и това, че Иванчева имала желание да се кандидатира за евродепутат. И това си е една най-обикновена метафора, по-кратко не може да се опише българската реалност, в която корупцията не се брои, а колкото си по-корумпиран, толкова по-лесно скачаш нагоре…

Католишката Велика сряда се проточи под взора на Прокуратурата, която трябваше да реши – има ли пари Местан или няма. Може ли този светъл труженик за народно благополучие да извади десет хиляди лева или не може? И като Пилат Понтийски прокуратурата си изми ръчичките. След като писа на ЦИК и ги запита дали случайно Местан не е вече регистрирал листа за евроизборите и междувременно преброи имотите на експървия човек в ДПС. И случилото се с него наподобява оксиморон. И забрана свише, имам предвид Всевишния, да продължава делата си…

В четвъртък Прокуратурата обвини ключови лица от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), както и изпълнителния директор на „Трейс“, за тежкия пътен инцидент на 25 август 2018 г. край град Своге, при който загинаха 20 души. И дано да има осъдени след тези обвинения, защото иначе всичкият този шум е напразен.

При нас обикновения петък, а при католиците Разпети от столчето си стана Валентин Златев. Не, че има нещо общо с Христос, ама не стана ясно защо бе разпнат и дали ще възкръсне? Валентин Златев вече не е управител на „Лукойл България“.

С протоколно решение на едноличния собственик на капитала на дружеството – регистрираното в Холандия „Лукойл Юръп Холдингс Б.В.“, от 19 април 2019 г. Златев вече не представлява българското дружество. На негово място от Прага идва 44-годишният Булат Субаев, който в последните осем години е бил генерален директор на „Лукойл ЦИЕ и Белгия“ – дивизията на „Лукойл“ за Централна и Източна Европа. Преди това Субаев е бил шеф на дъщерната компания на „Лукойл“ в Белгия, според руски публикации.

А вчера, едва ли сте забравили – двуместен самолет скъса крило и уби двама души. По ирония на съдбата загиналият пилот Стефан Василски осигурил и първата награда на състезанието с дронове и тя била – безплатен полет с неговия самолет. И всички институции, които трябва да упражняват контрол върху този вид транспорт и бизнес, от утре ще се втурнат да проверяват изправността на частните летателни машини. И пак ще е „след дъжд – качулка.“

Днес папа Франциск ще поздрави католиците с Великден, включително и на български. Ние празнуваме Цветница, а нашата Страстна седмица започва от утре…