Димитър Петков и Стоян Кузев бяха делегати на 41 Конгрес на БЗНС, който се проведе в София. И двамата са избрани в  Управителния съвет на политическата партия. Това е и един от поводите да потърсим за коментар областният председател Димитър Петков.
– Г-н Петков, в навечерието на старта на предизборната кампания за изборите за Европейски парламент БЗНС проведе 41 Конгрес на съюза.
БЗНС вярва в демократичния избор и мандатността. Констатациите от делегатите на Конгреса са, че в България сме заложници, както на външни кризи и зависимости, така и на насаждана вътрешно-политическа омраза. Най-голямата трагедия на страната ни е, че е убита ценостната система на българина. Нейното възстановяване е най-трудното. А се очертава най-корпоративния вот. Преди една партия чрез активистите си при приватизацията разграби индустрията на страната. Днес друга, поне по име, действа по същия начин, търсейки наваксване, чрез отпуснатите на страната ни еврофондове.
Някои сходни на вашата организация се присъединиха към ГЕРБ?
БЗНС няма да позволи да бъде унижаван и използван за цвят. Споразумение е възможно само в името на национална кауза. Каузата на БЗНС не е смяната на едни олигарси с други. Ние не променяме своите принципи и с цялото си поведение и действия показваме, че сме най-последователни при отстояване на евроатлантическата интеграция на България. Необходими са съществени реформи и в съдебна система, и в здравеопазване, и в образование, и в разпределение на еврофондовете за развитие на икономиката за определяне пътя на България. Уж всички искаме европейско здравеопазване, европейско образование, европейско правосъдие. Само при ясно трасиран път се вземат силни решения. Днес отново манипулативно ни изправят да не избираме доброто, а да избираме по-малкото зло. Не споделяме идеите на Демократична България по отношение разрушаването на Реформаторски блок и изграждането на същото с друго име водени от лично его. Затова и подкрепяме кандидатурата на Николай Ненчев като независим кандидат с цел разширяване на политическата основа. Това бе апел към нас от 150 демократи с различни политически пристрастия, включително и лежали в затвори за своите идеали. В страната ни корупцията и некомпетентноста са основен проблем. За нас Ненчев със своята морална чистота, политическа култура и авторитет е безспорно най-мажоритарната и силна кадидатура.