На Велики четвъртък по традиция боядисваме яйцата за Великден. Ако в миналото те са били само червени на цвят, днес ние имаме много голям избор. Но … нека да си припомним историята на този обичай.

14яйца

Няма точни сведения кога за първи път хората са започнали да боядисват яйца. Съществуват исторически и археологически данни, че яйца са се багрили и подарявали още в Древен Египет, Рим, Персия, Гърция и Китай. Всички ритуали, свързани с тях, символизират раждането на живота.

Християнските предания разказват, че когато Мария Магдалена отишла в Рим, за да се срещне с римския император, тя му  подарила яйце, което било обагрено в червено, символ на кръвта Христова. Оттогава навлязъл обичаят християните да си подаряват боядисани в червено яйца на Великден. Преданията разказват още, че евреите са имали обичай, когато отиват на гости при някого, да носят дар на домакина. Ако гостът е бил много беден, то той подарявал яйце. Смята се, че това е и причината Мария Магдалена за занесе като дар на римския император именно яйце.

Българската традиция повелява да боядисваме яйцата на Велики четвъртък и Велика събота. Първото винаги се оцветява в червено и с него се прави кръстен знак на челото на малките деца в семейството, за здраве.  На Великден се отдава почит на кумовете. Затова винаги, когато се боядисват яйцата, се   заделя специална кошничка за кумовете. Традицията повелява с яйце да се посрещне всеки гост, прекрачил прага. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината. Първото боядисано червено яйце се слага пред домашната икона, за да пази дома.

Няколко съвета за варенето на яйцата

Ако не вземете мерки предварително е напълно възможно да нямате нито едно здраво яйце в тенджерата след варенето. Как да избегнем това?

На дъното на съда, в който ще варите яйцата, постелете пласт памук. Залейте с вода, за да го покриете, а след това внимателно подредете яйцата. Нека водата, в която ще ги варите да бъде студена, ако току що сте ги извадили от хладилника. Още по-добре би било да сте се сетили да ги измъкнете от там поне час – два преди самото варене. При рязка разлика в температурата на водата за варене и яйцето, черупката неминуемо се пука.

Не слагайте повече от един ред на дъното на тенджерата, при клокоченето на водата вашите великденски яйца лекичко подскачат и ако са на два или повече реда ще ви отнемат удоволствието да ги боядисате, пак ще са напукани.

Сипете една супена лъжица оцет във водата докато варите яйцата. Друга важна подробност е да не пускате котлона на най-силната възможна степен. Нека водата в тенджерата постепенно да се затопля, а времетраенето за варенето да бъде от осем до десет минути след като заври водата. Трябват ви твърдо сварени, а не рохки яйца.

И още един възможен вариант.

Напълваме електрическа кана с яйца. Доливаме студена вода. Включваме, завират, каната се изключва, яйцата стоят още 7 – 9 минути в горещата вода и се изваждат. От години ги варя така. Много е лесно, не се чупят. – разказа Стоянка Дунева.

Няколко идеи за боядисване

Боите за яйца са безвредни, така твърдят техните производители и търговци. Това е вярно, но в миналото нашите баби са багрили великденските яйца с напълно естествени и достъпни продукти.

Най-разпространеният метод е с люспи от главите на стар кромид лук. Процедурата е лесна, най-напред внимателно измивате яйцата. Всяко от тях грижливо обвивате в люспите на лука, така че те да го покриват напълно. С помощта на ластиче и стар „крепнайлонов“ чорапогащник, трябва да опаковате всяко яйце по отделно, така приготвените яйца поставяте в тенджерата за варене и пускате котлона на слаб огън, защото иначе рискувате да спукате яйцата. Варите ги над половин час, а ефектът след това ще ви изненада приятно.

За плътен цвят на яйцата ви трябват люспите от около два килограма лук, а във водата при варенето трябва да добавите и 4 супени лъжици бял винен оцет.

Друг интересен вариант на този тип боядисване е да нарежете на ситно люспите от кромида и вместо да обвивате яйцата в тях, да ги намокрите и оваляте в люспите. Така те сами ще се подредят по много интересен начин. След това пак слагате всяко яйце в отделно парченце от чорапогащник или марля и го цопвате в съда за варене.

05яйца1

Червените яйца ще получите като ги сварите заедно с една глава нарязано червено цвекло. Има го по пазарите, а и на зеленчуковите щандове в някои от супермеркетите. Можете да го декорирате с тревички.

05яйца2

А след като извадите яйцата от съда, в който ги варите, да ги дооукрасите с цветовете на сладкарските бои, достатъчно е да капнете по една капка от съответния цвят и тя ще се разлее по повърхността на яйцето по неповторим начин.

А ето и какви плодове и зеленчуци можете да използвате, за да боядисате великденските си яйца:

– жълт цвят ще получите, ако добавите към водата, в която варите яйцата куркума;

– зелено ще имате, ако използвате сок или отвара от спанак;

– червени яйца ще имате, ако ги пуснете в сок от цвекло;

– за оранжевите използвайте сок от моркови;

– яйцата ви ще станат розови, ако ги натриете с пюре от ягоди;

– сини ще станат яйцата, които сте натрили с пюре от боровинки или сте пуснали в боровинков сок.

Отварата от млади или сухи листа от бреза придава на яйцата златисто-жълт цвят. Първо трябва да оставите отварата да се запарва в продължение на половин час. След това да сложите яйцата в нея и да поставите съда на котлона. След като течността кипне, яйцата се варят в продължение на 10 минути.

05яйца4

Красиви ще станат и яйцата декорирани с помощта на декупаж, нужно е да се запасите със салфетки, които имат дребни елементи и да ги изрежете. След това забъркайте в купичка лепило от брашно и вода, и с помощта на малка четка за рисуване нанесете сместта върху свареното и изстинало яйце. После поставете само най-горния пласт на салфетката и внимателно с помщта на памуче я разстелете върху яйцето. Става лесно, бързо и много ефектно.

05яйца5