Стотици пазарджиклии решиха да напазаруват днес за предстоящите празнични дни, но бяха неприятно сюрпризирани на Централния кооперативен пазар. Доматите, които имат идеален търговски вид и предполагаемо същите вкусови качества се предлагат на цена от пет лева за килограм. Голяма част от пазаруващите ги отминават, но не малко са и тези, които са съгласни да платят тази цена.

Опашка имаше на една от сергиите, където пък половин килограм ягоди струваха два лева.

„Дойдох за домати и краставици, обаче си тръгвам с две марули и малко репи“ – разказа възрастна жена. „Пенсията ми не е малка, но видях, че на кварталния пазар цените са по-ниски. Тук краставиците са по три и петдесет, а при нас са 2.80 лв. за килограм. Няма как да пазарувам от тука“. – допълни тя.

„Цените наистина са високи, но пък ако искаш пресен и качествен зеленчук – тука е мастото“ – каза мъж на средна възраст. „Винаги е така по празници, но аз идвам от Търговията и там цените са като тези. Има и по-ниски, но за гумени домати.“

Марулята се оказа най-предпочитаният зеленчук в днешния ден. Тя се предлага от 0.60 до 1.20 лв. за бройка, а репите са на 0.80 лв. Вървят добре и зелените подправки, които ще бъдат ползвани за приготвянето на празничната трапеза. Връзка пресен лук днес е 0.80 лв. за бройката.

Според търговците „палмата на първенството“ се държи от пресните чушки, които също се търсят, защото днес според църквата е постен ден. Цената на килограм ирански чушки е 6 лв.