Летовище „Св. Константин“ се намира на 16 км от град Пещера, сред вековните гори на Родопите и е известно със своя мек климат и красива природа. Средната надморска височина на курорта е 1360 метра, което го прави чудесно място за целогодишна почивка.

Създадено през далечната 1898 година и обявено официално за курортно селище през 1910 година лично от цар Фердинанд, то е едно от най-старите и многолюдни места за отдих с над 1000 частни вили.

Първите вили са построени предимно от и за жители на Пещера в началото на миналия век (В това време“Цигов чарк“ и околностите му са общински ливади и гори на Батак и Ракитово, a язовир „Батак“ не съществуват). В продължение на един век летовището е предоставяло възможност за лечение, почивка, туризъм и спорт, както на населението на общината, така с течение на времето и на граждани от цялата страна.

Родопският курорт се простира върху площ от 73 хектара земя и е особено предпочитано място за отдих на хората от Пазарджик и Пещера поради близостта му до язовир „Батак“. Има изградена инфраструктура-пътища, ВиК-мрежа, довеждащ водопровод с филтър и се планира и изграждането на пречиствателна станция, така че собственици на вили и гости да имат всички условия з зимен и летен отдих.

Курортът е създаден през 1910 г. с указ на цар Фердинанд, а през 1963 г. тогавашното Министерство на народното здраве и социалните грижи го обявява за курорт.

Първият курортист е Йордан Димитров от Варна, който болен от туберкулоза успява да се излекува след няколкомесечно пребиваване в „Св. Константин“. В знак на благодарност той изгражда хотел „Родопи“, като санаториум за гърлоболни, който дарява по-късно на община Пещера.

С днешното решение на Министерския съвет се създава ново населено място – село, на територията на община Пещера, област Пазарджик. То е в границите на съществуващото селищно образувание с местно значение – летовище „Свети Константин“. Слeд ĸaтo cтaна населено място, курортът щe имa и пoвeчe възмoжнocти дa ce пpивлeĸaт cpeдcтвa oт eвpoпeйcĸите пpoeĸти, ĸoитo ce paзpaбoтвaт, допълват от общинска администрация. Искането за промяната на статута на курорта бе направено от кмета Николай Зайчев през миналата година. До този момент Свети Константин се водеше собственост на държавата.

Може би бихте прочели и – Кои са най-известните виладжии в областта? – ТУК