Руският „Съюз на съотечествениците в България“ организира поклонение на Братската могила в Гробищния парк на Пазарджик в Деня на победата и Европа – 9 май, собщи председателката Фаня Шамилова. Възпоменанието в чест на загиналите по време на Втората световна война ще започне в 9.30 ч. По-късно участниците ще заминат за Пловдив, където ще се включат в шествието на Безсмъртния полк.

„Съюзът на съотечествениците в България“ съществува в Пазарджик от две години, а в него членуват руски граждани, които живеят в Пазарджик и областта. За втора поредна година, те ще вземат участие в похода на Безсмъртния полк в съседния областен град.

1безсмъртен полк

Акцията „Безсмъртен полк“ се провежда за пръв път в България на 9 май 2016 г., по случай 71-та годишнина от края на Втората световна война в Европа. Шествия са организирани в над 35 града, като в 16 от тях преминават и редици от родственици на български участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война.

Шествието е организирано от неправителствени организации като „Съюз на съотечествениците в България“, фондация „Безсмъртният полк“, НД „Русофили“, Български антифашистки съюз, Съюзът на ветераните от войните. Шествието преминава с георгиевски ленти, знамена на България и Русия, червени знамена и копия на Знамето на победата. Участниците тържествено полагат цветя и венци пред паметниците на загинали.

През 2016 година в България е регистрирана Фондация „Безсмъртният полк“, с председател Павел Иванов, която си поставя за цел опазването на българската антифашистка памет и популяризирането на ежегодното шествие на 9 май, в което вземат участие родственици на участниците в българската антифашистка до края на Втората световна война, както и наследници на българи – участници във Втората световна война, като част от армиите на Трети украински фронт.

1безсмърен полк-31безсмъртен полк1 1безсмъртен полк2

 Снимки: Маргарита Иванова