* На снимката: Храм Св. Георги на Джерджевенските ливади

Гражданско сдружение „За теснолинейката“ има удоволствието да ни покани за четвърти пореден път на традиционното празнично пътуване с малкото влакче до Якоруда по случай  Гергьовден и празника на града. Якоруда е специално място и ние се стремим да го представим, организирайки множество пътувания до там през цялата година. В Якоруда живеят много и различни хора, приятели на теснолинейката. Ако Велинград, Банско и Добринище имат своята туристическа слава, то Якоруда е не по-малко богата. Традициите се пазят пламенно от гостоприемните и добродушни якорудчани.

Събитието ще започне с отпътуване от гара Септември (по жп линията София-Пловдив) в 08:46 ч. Влакът пристига в Якоруда малко преди 12 на обяд, след което се гостите ще се отправят към Джерджевенските ливади, където якорудчани честват 6-ти май. Сред полите на Рила, на двата бряга на малката река Якорущица, където в миналото била Якоруда, местните родове се събират крайпараклиса „Св. Георги”, построен върху основите на един от най-старите християнски храмове по нашите земи. Черквата дава курбан за здраве на всички присъстващи, местните си правят шатри, а гостите от теснолинейния влак могат да постелят одеяло на ливадата и да се наслаждават на красивата  природа.

 Съвсем скоро врати отваря и новият ресторант „Якорущица“, разположен на ливадите край черквата и реката. Желаещите топла храна могат да седнат напанорамата тераса на ресторанта, както и в помещението, в случай че е хладно. На ливадите ще има озвучаване с българска народна музика, за да се извие голямохоро. Гостите, предпочитщи почивка тип „пикник“, могат да вземат нещо за хапване, одеяло и добро настроение и да напълнят теснолинейката за пореден път, заявявайки подкрепата си към нея, като същевременно си подаряват един незабравим ден сред планината!

Влакът за връщане е в 15:50 ч. и пристига в Септември в 19:21 ч. И сутринта, и вечерта от гарите София, Пазарджик и Пловдив има удобни влакове до/от Септември за връзка с влак „Родопи” по теснолинейката.

Във връзка с мероприятието държавният железопътен превозвач БДЖ ще съдейства, като осигури допълнителни вагони за влак „Родопи“ на 6-ти май. Пълното разписание на влаковете можете да намерите в електронния пътеводител на БДЖ.

 Информираме ви, че основната програма за честването на Гергьовден в Якоруда започва още вечерта на 5-ти май с голям фолклорен концерт на градския площад и с ритуала „Топене на белези”, възроден преди 4 години. В случай, че желаете да станете част от това грандиозно тържество, можете да пътувате и на 5-ти май, но за съжаление в Якоруда няма много възможности за преспиване и скромната леглова база вече е заета за тези дни.

Всички новини за теснолинейката – ТУК