Снимка: Маргарита Иванова

Облечена в традиционна за региона носия, именитата певица е полуседнала върху морена, държи отпред ръцете си и сякаш пее. На дясното ѝрамо е кацнала гугутка. Птицата символизира едно от най-популярните изпълнения на Гюрга Пинджурова – „Гугутка гука в усои“. Кметът на Трън Цветислава Цветкова и областният управител Ирена Соколова прерязаха лентата на паметник на Гюрга Пинджурова, издигнат в центъра на Трън. Бронзовата скулптура е висока 1,80 м.

С бронзови букви са изписани няколко прощални думи на певицата, казани на трънски диалект „Айде да попоемо“. В края на дните си мама Гуга пожелала да бъде изпратена „в другия свят“ с песен. Автор на композицията е скулпторът Спас Киричев.

„С този момент засвидетелстваме своето уважение и обич към неповторимата Гюрга Пинджурова. Трънският славей изпя най-красивите си песни тук, в Трънско. И сега през май, когато славеите пеят така красиво, тя се завърна в родното гнездо“, заяви кметът на пограничната община Цветислава Цветкова. Ирена Соколова поздрави трънчани за умението им да съхраняват традициите.

След официалното отриване на паметника започна петото издание на празника „Да запеем песните на Гюрга“. В него участват 490 изпълнители от пет области в страната.