Димитър ГАНЧЕВ, змс

По традиция, ежегодно новият спортно-състезателен сезон за българските корабомоделисти започва в гр. Харманли. През уйкенда на корабомоделната база в местността Кюмурлука  беше даден старта на Държавната първенство по корабомоделен спорт за класовете М – радио управляеми модели за групови гонки  и NS – радио управляеми модели на копия на действителни кораби.

Пазарджишките спортисти , за поредна година встъпиха в първенството по подобаващ начин. Още с първите стартове в най-атрактивния клас Expert- „Водната формула-1“, змс Димитър Марков поведе и до финалите не изпусна лидерската позиция, с 41 обиколки  заслужи златото, а миналогодишният ни шампион змс Димитър Димитров остана едва четвърти, след софиянецът- Кристиан Веселинов  и варненецът – Александър Захариев.

В досегашният „пазарджишки“ клас Sjart и двамата ни Митковци  изостанаха с близо обиколка от Георги Тодоров- София и се задоволиха със среброто и бронза. В коронния си клас FSR-E, змс Петко Петков беше безапелационен и с 138 обиколки си прибра златото, а Александър Захариев изостана с цели три обиколки. Стефан Марков, тук остана пети.

В клас Mini Expert, Петков успя да се добере до бронза , а Марков и Димитров станаха 4 –ти и 5-ти, победител стана Кристиан Веселинов. В тимовото надбягване, миналогодишните световни шампиони  в Team Expert – Димитров, Марков, Захариев  изостанаха с обиколка и с 104 станаха втори, а софиянците Николов, Веселинов и привлеченият наш Георги Георгиев, станаха шампиони. Но за сметка на това, пък в клас Team Mini , триото Димитров, Марков, Захариев с 104 обиколки далеч изостави вторите  Киров,  Манолов, Златев от Добрич- 87 обиколки.

В паралелното състезание в класовете NS – радио управляеми копия за фигурен курс, след двегодишно прекъсване пазарджиклиите мс Димитър Костадинов, мс Кристиан Горанов и семейство Бончеви, уверено се намесиха в разmределението на медалите.  Митко Костадинов стана шампион в клас  F2A с 187,50 точки, а Лазарина Бончева се задоволи с бронза и четвърто място за Красимир.

В клас F3E Петко Петков , също след дълго прекъсване успя и тук да завоюва сребърен медал  с 142, 85 т. и само с 55 стотни бе изпреварен от Кристиан Веселинов-София, другият наш- Стоян Бахчеванов се срина до 8-то място. В клас F4B, шампион стана Весерин Димитров от домакините с 179,00 т., а нашите Кристиан и Красимир – съответно втори и трети.

При юношите в отделните класове се отличаваха състезателите на София, Русе и Харманли, а вече втора година Модел яхт клуб- Пазарджик все още няма подготвени състезатели за намеса в разпределението на медалите. Но в момента се подготвя новото поколение от деца и се надяваме още във втори и трети кръг, на които сме домакини, да има приятни изненади.

И така – 6 златни,  7 сребърни и 4 бронзови отличия в началото на сезона, са добър атестат за спортистите от Модел яхт клуб- Пазарджик . А тази година, уникалната спортна база за моделните спортове в Парка „Остров Свобода“ отново ще е арена на над 10 Държавни и две Световни по корабомоделен спорт и Европейско по авиомоделизъм. Още през този уйкенд се провежда Националното ученическо първенство по авиомоделизъм за кордови модели, а след седмица е Националната Изложба-Мемориал „Неделчо ШИШКОВ“ За настолни корабни модели.